8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăCulturăJazz manouche și Cineacordeon

Jazz manouche și Cineacordeon

Alături de Emy Drăgoi vor evolua două orchestre, Jazz Hot Club România – pe care o știți şi din spectacolele „Magic Naţional” – şi Jazz Hot Club junior, poate mai puţin cunoscută, dar ai cărei membri, indiferent de vârstă, sunt performeri şi în alte genuri muzicale precum folclor, clasic sau tango.

Concertul „Caravane Django” – Emy Drăgoi – „Jazz Manouche” va avea la TNB un invitat special, francezul Christophe Lartilleux – fondatorul grupului „Latcho Drom” şi creatorul coloanei sonore pentru filmul „Django”.

Aduse din Franţa, ţara în care Emy Drăgoi şi-a desăvârşit studiile muzicale, în care a primit titlul de „Artistul anului 2005”, şi unde i-a descoperit pe iluştrii promotori ai acestui gen muzical – Django Reinhardt şi Stephane Grapelli, piesele prezentate în suita ce le este dedicată, denumită generic „Caravana jazz manouche”, dezvăluie un gen muzical de continuă inspiraţie pentru propriile interpretări şi chiar pentru creaţii componistice.

La Teatrul Naţional din Bucureşti, Caravanei jazz manouche i se alătură actriţele Aylin Cadîr (14 septembrie) şi Anca Sigartău (15 septembrie), care s-au bucurat în această vară de un real succes la Festivalul de la Nishville, alături de ceilalţi interpreţi ai concertului-spectacol al TNB, „Magic Naţional”. Amfitrionul spectacolului va fi Ion Caramitru, care a pregătit propria surpriză artistică.

Alăturarea şi armonizarea unor artişti din generaţii diferite, cu formaţii şi preferinţe muzicale diverse îşi găsesc punctul comun în muzicalitatea şi în atmosfera create de ritmurile de jazz manouche, înnobilate de virtuozitatea celor ce le transmit, cu bucurie evidentă, către public.

De la filmul mut la musical

Duminică, 23 septembrie 2018, spectatorii sunt invitați să revină în Sala Amfiteatru, în compania lui Emy Drăgoi. Solistă în acest spectacol va fi îndrăgita actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti Medeea Marinescu!

Cineacordeon, un alt proiect al lui Emy Drăgoi inclus în microstagiunea de la Amfiteatrul TNB, propune publicului o călătorie muzicală începută în epoca filmului mut și a genialului actor Charlie Chaplin, ajungând apoi la partituri din celebre creații cinematografice moderne.

În prima parte a spectacolului, utilizând proiecția primelor scurtmetraje mute ale genialului Chaplin, dar și teme muzicale ale aceluiași, Emy Drăgoi improvizează jazz-istic la acordeonul său personalizat, pe ritmul cine-matografic al secvențelor care se derulează pe un ecran. Rezultatul este unul plin de emoție, farmec și umor, surprinzând prin consonanța sunet live –„imagine de arhivă” și dând impresia prelungirii peliculei în scenă sau a partici-pării muzicianului la film.

În cea de-a doua parte, lui Emy Drăgoi și acordeonului său li se alătură actrița Naționalului bucureştean Medeea Marinescu – unul din „copiii minune” ai filmului românesc, devenită, între timp, una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru și film din generația ei. Din acest moment cortina se ridică simbolic către lumea muzicii de film și a temelor muzicale purtând semnătura unor compozitori renumiți, de la Charlie Chaplin la Michel Legrand sau Francis Lai. Veți recunoaște acorduri din filmele “Casablanca” sau “Smile”, dar și din peliculele românești “Pistruiatul” ori “Maria Mirabela”.   

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă