Leyla Mahat este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Kazahstan, primind numeroase premii și recunoaștere în varii părți ale lumii. Opera ei depășește barierele culturale și geografice, transformându-se într-un limbaj universal al artei ce aduce oameni de culturi diferite mai aproape. Expoziția sa propune un discurs despre găsirea identității proprii și despre relația dintre umanitate și natură, teme universale ce sunt abordate zilnic, fiind de o importanță majoră în lumea actuală”, spune Excelența Sa domnul Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazakhstan în România.
Leyla Mahat este profesor asociat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din Kazakhstan, a avut expoziții în toată lumea, inclusiv în țări precum Italia, SUA, -India, China, Germania, Japonia, Belgia, Marea Britanie, și este câștigătoare a mai multor premii, precum Premiul Medalia de Stat – 20 de independență pentru -contribuția adusă culturii kazahe și medalia Franz Kafka, primită în Praga, Republica Cehă.
Expoziția deschisă la Galateca abordează teme precum descoperirea propriei identități și înlăturarea a tot ce nu este necesar, ce dăunează naturii, într-o lume a consumerismului în care relația dintre umanitate și mediu se deteriorează rapid. Natura și stepa reprezintă două elemente de inspirație importante pentru artistă.
“Pe măsură ce îmbătrânesc, devin tot mai aproape de mine însămi. Straturile inutile sunt înlăturate. (…) Pământul se chinuie cu durere și greutăți. L-am supraîncălzit. L-am dezbinat. L-am tăiat, l-am rănit. Și totuși vrem mai mult. Și mai mult”, este -credința artistei Leyla Mahat.