6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăCulturăFOTO: Ii, pălării, jucării care au devenit afaceri de familie de succes,...

FOTO: Ii, pălării, jucării care au devenit afaceri de familie de succes, expuse la muzeul Astra din Sibiu

Ziua Iei sau weekendul Iei a fost sărbătorit cu mare fast la muzeul Astra din Sibiu. Aici meșteșugari din toată țara au venit să-și expună creațiile, dar organizatorii au completat standurile cu muzică, dansuri, mâncare tradițională și multe surprize pentru vizitatori.

Chiar dacă vremea a fost ploioasă, românii dornici să păstreze tradiția au pășit în incinta muzeului din Sibiu, unde au avut parte de un program cultural, artistic, expoziții tradiționale dar și preparate culinare pentru care au stat la rând, dar au și asistat la prepararea lor.

muzeul Astra Sibiu

Odată intrat pe aleele muzeului, simți că ești chemat din toate părțile și deși vrei să vizitezi locurile pe rând sau să participi la toate activitățile constați că brusc te lași fermecat de primele povești și constați că timpul trece și nu ai timp să bifezi toate activitățile propuse.

muzeul Astra Sibiu

Pentru că a fost ziua Iei, era imposibil de ratat o expoziției de Ii și cel mai important și povestea celor mai vechi ii expuse la muzeu, poveste spusă de doamna Iulia care cunoaște totul despre fiecare cămașă tradițională expusă fie în vitrine, fie pe perete.

,,E vremea să ne dăm din nou binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe chimeșă: din ce loc venim, din care neam suntem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției. Haideți pe ulițele Muzeului ASTRA în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari, care au dat viață firelor de ață și le-au înfățișat în cele mai delicate țesături!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

muzeul Astra Sibiu

Sunt ii vechi de sute de ani care sunt conservate și păstrate într-o stare aproape perfectă.

muzeul Astra Sibiu

Fiecare obiect vestimentar poate fi recunoscut după locul de proveniență ca urmare a materialului din care este făcută, cât de groasă este țesătura sau dimpotrivă, culorile folosite, imprimeurile alese.

muzeul Astra Sibiu

L-am întâlnit la târg și pe fiul soților Barb care confecționează pălării de mai bine de 30 de ani.

Pălării expuse la muzeul Astra, foto: Cristina Corpaci

,,Avem calapoade speciale pentru fiecare model. Lucrăm cu serii, loturi, cam 3-4 zile durează 50 de pălării, vorbim de tragerea pe calapod, lăsat la uscat, le coasem, punem curelușele, accesoriile și retușurile finale. Pălăriile sunt fabricate 100% din lână. Suntem pregătiți să le oferim și consiliere clienților atunci când ne cumpără produsele.”, ne-a declarat Florin Barb.

muzeul Astra Sibiu

Doamna Magdalena și povestea jucăriilor confecționate

muzeul Astra Sibiu

Tot la târg am întâlnit-o și pe doamna Magdalena care a pornit de la ii și a început să facă și jucării pentru copii din materialele rămase. Ne-a povestit că a început să facă jucării pentru cele două fiice, apoi pentru școala fetelor. La muzeul Astra din Sibiu a ajuns prima dată în urmă cu zece ani cu jucăria Păcală, confecționată din resturile rămase de la cămășile tradiționale. De aici a ajuns la un târg de jucării își amintește femeia.

muzeul Astra Sibiu

,,Am venit cu Păcală, o marionetă înaltă de 30-40 de centimetri pe fire, apoi am început cu poveștile pentru copii: ,,Capra cu trei iezi”, ,,Ursul păcălit de vulpe”, marionete care se puneau pe degete, dar erau îmbrăcate și accesorizate. Participam la tot mai multe târguri de jucării și ateliere pentru copii, am cam intrat pe nișa asta cu jucării mai mult.”, ne-a spus Magdalena.

muzeul Astra Sibiu

Cât de modelele alese, invitata noastră ne-a povestit că este vorba despre creație fără a avea un model în față. Mai mult, jucăriile românești au fost apreciate și de străini.

,,Am amprenta personală pe jucării nu copiez alte modele. Eu în fiecare an vin cu altceva nou. Mă plictisesc să fac același lucru. Lucrez cam 2-3 ore la o jucărie, pentru că am deja experiență. Am fost și la Chișinău de curând, iar în Bulgaria am fost invitată cu Păcală. Am reprezentat muzeul Astra, dar și țara. Am fost foarte bine primiți. La Chișinău veneau oamenii cu lacrimi în ochi, nu conta ce preț, voiau să aibă ceva cu suflet românesc.”, ne-a mai spus femeia.

muzeul Astra Sibiu

Nu au lipsit preparatele românești, gătite sub ochii vizitatorilor, dansurile populare din toate colțurile țării, muzică tradițională interpretată chiar și de copii, care se află chiar la primul contact cu publicul și cu toate emoțiile reușesc să aibă o interpretare aproape perfectă, răsplătită la final cu ropote de aplauze.

muzeul Astra Sibiu

Muzeul Astra a devenit căutat chiar și de cei din afara țării, astfel că mulți turiști petrec zile întregi în incinta muzeului care se intinde pe o suprafață de 96 de hectare și care reunește tradițiile din întreaga țară. Încă de la intrare nu ai cum să ratezi celebrele mori de vânt și lacul care reprezintă ținutul Dobrogei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Cât vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare

Autoritățile accelerează pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, stabilind indemnizațiile pentru membrii secțiilor de votare. Membrii secțiilor de votare vor câștiga între 240 și...

Se deschide un nou tronson pe Autostrada Ford: 17,7 km gata pentru circulație săptămâna viitoare

Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres DEx12, cunoscut drept Autostrada Ford, care face legătura între Craiova și Robănești, sunt aproape finalizate. Autoritățile au anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă