Filme cu mesaj politic, muzică și invitați speciali

Din selecția celei de-a noua ediții a Divan Film Festival fac parte 14 filme de lung-metraj și 17 scurtmetraje, reunite sub tema: „Balcanii visează“. Formațiile Aida și Noi, Szempöl Offchestra și Mambo Siria asigură coloana sonoră a festivalului.

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 20.08.2018 - 14:45

Filmul care va deschide ediția festivalului de film și artă culinară vine de la regizorul turc de origine kurdă Kazim Öz. „Zer“ (Germania/Turcia, SUA, 2017), un film cât se poate de curajos în contextul politic actual din Turcia, este un road movie plin de emoție, care reconstituie călătoria unui tânăr new-yorkez prin Kurdistan, în căutarea trecutului bunicii sale și a propriului său sine. Prin intermediul poveștii lui Zarife, bunica lui Jan, filmul atinge su-biectul masacrului kurzilor din Dersim, din 1938, și ștergerea acestui eveniment din istoria oficială a Turciei. Filmul va rula în prezența regizorului Kazim Öz.

Tot din Turcia vine și debutul curajos și provocator în regie al actorului Onur Saylak, „Mai mult“/„More“  (2017), o adaptare a unui roman semnat de Hakan Günday care abordează criza emigranților ce traversează Marea Egee din perspectiva unui tânăr de 14 ani pe nume Gaza. Acesta, alături de tatăl său abuziv, face parte dintr-o rețea de trafic de refugiați către Europa, furnizându-le adăpost temporar și hrană până când aceștia traversează marea. Tânărul Gaza visează să fugă de această viață, dar e atras într-o lume guvernată de imoralitate și suferință.

„Minerul“/„The Miner“ (regia Hanna Antonina Wojcik Slak, 2017), propunerea Sloveniei la premiile Oscar 2018, este un film ce are la bază povestea reală a unuia dintre mulții emigranți bosniaci care lucrează ca mineri în Slovenia. Acesta descoperă într-o mină abandonată dovezile unei execuții în masă și hotărăște să lupte pentru ca victimele să aibă parte de o înmormântare oficială, chiar dacă asta îl costă jobul în plină criză economică.

Criza economică este un subiect important și în documentarul croat „Cafeneaua de lângă combinat“/„The Steel Mill Café“ (regia Goran Devic, 2017), care ne arată efectele dezastruoase ale căderii comunismului asupra industriei locale. Falimentul unuia dintre cele mai mari combinate din Europa de Est atrage după sine și falimentul cafenelei din zonă, dar și exodul est-europenilor către Vest.

 

Muzică din Balcani

În fiecare an, muzica este prezentă la Divan Film Festival la loc de cinste, alături de film, vin şi gastronomie. Aida și Noi, sZempöl Offchestra și Mambo Siria sunt trupele care ne vor invita la dans în stil balcanic.

Aida din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan și Bogdan din București și Ati din Santiago de Chile sunt membrii proiectului care aduce lumi și culturi diferite pe aceeași scenă.  Aida și Noi cântă la Divan FF, într-un show eclectic cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly și Tango.

Cunoscători buni ai zonei balcanice, sZempöl Offchestra, trupa ce vine din Transilvania, combină teatrul, muzica și poveștile într-un performance -irezistibil, cu vioară, trompetă, tobe, bass, instrumente electro-nice și vizualuri live, într-un eveniment muzical hipnotizant, care va avea loc vi-neri, 24 august, la Teatrul de Vară din -Parcul Romanescu, Craiova. Mambo Siria aduce, ca-n fiecare an, ritmuri vibrante din zona Olteniei. Taraful descoperit chiar de amfitrionul -festivalului, Mircea Dinescu, la Dârvari (Mehedinți), excelează prin originalitate, joacă, ritmuri alerte și texte savuroase. Divan Film Festival are loc între 24 și 26 august la Craiova și 27 august - 1 -septembrie în Port Cultural-Cetate, intrarea fiind liberă. 

Comentarii