0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăCulturăFestivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc: Mistere, dansuri și muzică

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc: Mistere, dansuri și muzică

Cu siguranță v-ați lăsat purtați, poate, pentru puțin timp, în trecutul acela plin de mistere și domnițe frumoase, de regi și cavaleri, dansuri și muzică de curte. Acea senzație o veți putea simți din nou la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, unde se vor auzi sunetele muzicii cu care se desfătau mai mari ai vremii precum voievodul Ioan de Hunedoara și fiul său, Matia Corvin (rege al Ungariei, sărbătorit anul acesta, la 575 de ani de la naștere și la 560 de ani de la urcarea pe tron).

Dualitate. Ansamblul Musica Historica, din Ungaria, este cel care ne va face cunoscute cântece din acea epoca și temele care au stat la baza acestora printr-un program interesant, intitulat „Pomul roditor – Muzica epocii Huniazilor (1440–1490)”. 

Alcătuit din mai multe genuri – de la muzica sacră gotică cehă, ode umaniste, compoziții ale maeștrilor Renașterii timpurii care au creat în Cetatea Buda, dansuri de la curțile nobiliare, cântecele studențești –, programul ne familiarizează cu un tip de muzică ce avea mare căutare la vremea aceea. Dintre toate, polifonia renascentistă este, poate, cea mai caracteristică epocii, acesta cunoscând o adevărată ascensiune într-o vreme în care se manifesta însă și ultima etapă de înflorire a muzicii gotice târzii. 

Această dualitate este surprinsă de muzicienii ansamblului Musica Historica care, prin interpretările lor, aduc în actualitate creații muzicale diverse, printre care și acelea ce au la bază poemele antice (cum sunt lucrările lui Janus Pannonius, interpretate, cel mai probabil, cu ocazia unor evenimente festive din acea epocă).

„Epitaphium Ioannis Hunyadi, Matthiae regis patris” și „De electione Matthiae regis Hungariae”, ale lui Janus Pannonius, sunt printre cele mai grăitoare lucrări în acest sens dar și „More festi querimus” (cântec de colectă de Crăciun al studenților cehi), „Bolgár hősének Jankuláról” (cântec popular din zona Munților Pirin, Bulgaria) sau „Czaldy Waldy” (melodie de dans cehească).

Și cei din ansamblul de muzică veche Codex și ansamblul Cygnini vor prezenta muzică și dansuri renascentiste din repertoriul francez, italian, spaniol, german și maghiar, în cadrul unui concert-poveste din care nu vor lipsi nici elementele narate.

Obiceiuri vechi. Toate aceste cântece, dar și poeme ce evocă anumite momente istorice precum: victoriile Regelui Matia Corvin, prizonieratul ambasadorului din Istanbul, momente din viața lui Ioan de Hunedoara, vor ajunge la voi grație acestor muzicieni de excepție, care mânuiesc dumnezeiește instrumente precum lăută renascentistă, cobză, tambură, fidulă, viola da gamba, cromornă sau falute renascentiste.

Atmosfera din epoca regelui Matia Corvin va fi recreată și prin alte evenimente artistice, așa cum este „Ziua renascentistă a copiilor”, unde atât cei mici, cât și cei mari sunt provocați să încerce activități și jocuri caracteristice acelei epoci: mușcatul mărului dintr-o gaură din pământ, roata norocului, catalige, scuipatul de fasole, hochei, jocul porcarului, lovirea de ouă, spargerea de nuci, mâncatul fructelor dintr-o găleată. 

Cei de la Asociația Pörgettyű Népi Játszóház vă vor învăța cum să faceți bijuterii și jucării din lână, perle, cupru, argilă și piele prin intermediul unor tehnici precum țesutul, filarea, răsucirea, întinderea; cei de la Fundația Talentum vă vor dezvălui câte ceva din arta creării instrumentelor (corn, tobe), a accesorilor renascentiste sau a jucăriilor din lemn cu tema Matia Corvin; în timp ce Arany Griff Rend vă vor arăta cum se fac bomboane renascentiste.  

Veți cunoaște instrumentele renascentiste prin intermediul basmelor și veți afla detalii de la  curtea regelui Matia Corvin prin intermediul unor jocuri dramatice. Tot în cadrul zilei renascentiste a copiilor veți putea savura și delicatese autentice (40 de tipuri de bere artizanală, cafea bio, înghețată artizanală etc.)

Iar dacă vă plac armonia, ţinuta corectă şi muzica veche, puteți participa la cursurile de dans renascentist și dans baroc, susținut de profesoara Anikó Szabó. Ondularea plăcută a corpului, tropăitul picioarelor dar și mişcările graţioase, prospeţimea și spontaneitatea caracteristice dansurilor acelor epoci vă vor face să vă simțiți, fără doar și poate, la balul unei curți regale.

 

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă