Multe dintre ele sunt schiţe rapide, instantanee pentru aducerea aminte a unui moment, altele sunt studii pregătitoare sau variante în altă tehnică ale unor picturi cunoscute, potrivit unui comunicat al Muzeului Municipiului Bucureşti (MMB).
„Fiecare dintre aceste desene poate fi asimilat unei opere de artă în sine şi, pe de altă parte, întâlnirea cu astfel de opere trebuie privită ca o nesperată şansă oferită receptorilor care au oportunitatea de a pătrunde în cel dintâi ungher al creaţiei, acolo unde haosul primordial se transformă în materie. Acest segment prea puţin cunoscut al operei lui Theodor Aman devoalează, de fapt, secretele neştiute din laboratorul operei de artă”, a declarat Greta Şuteu, curator al expoziţiei, muzeograf la Muzeul ‘Theodor Aman’ – Muzeul Municipiului Bucureşti, citată în comunicat.
Potrivit muzeografului, „patrimoniul Muzeului ‘Theodor Aman’ – care face parte din structura Muzeului Municipiului Bucureşti – deţine 35 de desene în creion, precum şi 25 de desene în peniţă ale lui Aman, care dezvăluie o faţetă degajată, foarte sinceră, necenzurată de filtrul exigent al pictorului academist, punând în valoare spiritul de observaţie, capacitatea de extragere a esenţialului, inefabilul liniei care dă contur gândului şi scoate la lumină natura intimă a artistului ce se destăinuie în urma lăsată de creion pe hârtie”.
Expoziţia, care marchează aniversarea a 190 de ani de la naşterea artistului (20 martie 1831) şi comemorarea a 130 de ani de la moartea acestuia (19 august 1891), va putea fi vizitată până pe 31 martie 2022.