6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăDramaturgia rusească, pe scenele bucureștene

Dramaturgia rusească, pe scenele bucureștene

Unele dintre cele mai apreciate spectacole ale Teatrului Nottara sunt rezultate în urma Laboratorului de Teatru DENS: în 2017, „Iubirea la oameni”, de Dmitri Bogoslavski, în regia -Evgheniei Berko-vici, „8 femei”, de R-obert Thomas, în regia lui Andreas Merz-Raykov, „Burlaci şi burlăciţe”, de Hanoch Levin, în regia Alessandrei Giuntini, și în 2018 „MOLIÈRE/ERÉILOM”, după un scenariu de Roman Feodori și Raluca Ră-dulescu, în regia lui Roman Feodori.

Dacă anul trecut Laboratorul s-a axat pe dramaturgia clasică românească, ediția actuală este dedicată dramaturgiei ruse, urmând a se lucra pe piese de Aleksandr Vampilov, N.V. Gogol, A.P. Cehov, Oleg Kolosov. Ca și în anii trecuți, actorii care se confruntă cu textele pieselor la prima vedere – una dintre condițiile acestui laborator – și regizorii invitați vor monta spectacolele în cinci zile. Laboratorul își propune să le ofere și spectatorilor o experiență deosebită, astfel că publicul va avea un rol important, activ, prin votul său urmând să se aleagă montarea care va intra în repertoriul teatrului în viitoarea stagiune.

O ediție extinsă

Caracterul inedit și provocator al acestui proiect, precum și succesul primelor două ediții au făcut ca ediția din acest an să fie una extinsă la o formulă de patru spectacole, reunind actori ai Teatrului Nottara, alături de colaboratori din trei teatre de stat (Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad, Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște și Teatrul de Nord din Satu Mare) și din mediul independent.

Aleksandr Anatolievici Ogariov, Elena Aleksandrovna Nevejina, Piotr Iurevici Șereșevski și Semion Nikolaevici Serzin, regizorii invitați anul acesta, au realizat spectacole recunos-cute național și internațional (nominalizate și/sau câști-gătoare ale unor premii importante, precum Masca de Aur) și sunt profesori la cele mai prestigioase școli de teatru din Rusia (Academiile de Teatru din Moscova și Sankt-Petersburg).

În cadrul Laboratorului de Teatru DENS se continuă programul destinat secretarilor și PR-ilor lite-rari, consultanților artistici din teatrele din toată țara, susținut, anul acesta, de Oleg Loevski – critic, profesor, producător de teatru, director artistic, membru al Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Tineret din Rusia, director adjunct al Teatrului pentru Tineret din Ekaterinburg – și de Maria Malkina, teatrolog și doctor în artele spectacolului, consilierul directorului artistic al Teatrului de Artă din Moscova.

Workshopul de secretariat literar va avea loc în perioada 15-17 septembrie, la Teatrul Nottara, iar spectacolele rezultate în urma Labo-ratorului sunt programate pe 16 și 17 septembrie, la cele două săli ale Teatrului Nottara, de la orele 17.30 și 19.30.

Laboratorul de Teatru DENS  se desfășoară între 10 și 17 septembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă