0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăCulturăDocumentarul „Ne-am ridicat: România, 1989-2019”, proiectat marţi la Bucureşti

Documentarul „Ne-am ridicat: România, 1989-2019”, proiectat marţi la Bucureşti

Pe 12 ianuarie 1990, jurnalistul scoţian Rupert Wolfe Murray a ajuns pentru prima dată în România. A găsit atunci o ţară care îşi pornea drumul spre democraţie, cu o populaţie dornică de schimbare. A observat naşterea unei tinere democraţii şi a dorit să ajute la vindecarea rănilor lăsate de regimul comunist, axându-se pe munca de voluntariat în orfelinatele sistemului. După 30 de ani Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea şi pentru a înţelege şi mai bine ce s-a petrecut la Revoluţie. Împreună cu prietenul şi fostul său cameraman, Laurenţiu Mihai, jurnalistul a parcurs ţara pentru a înţelege cum au resimţit românii tranziţia.

„Ne-am ridicat: România, 1989-2019” este documentarul unei generaţii, un film despre starea actuală a ţării, despre tranziţia României de la comunism la familia de state europene din care face acum parte şi a cărei valori le îmbrăţişează.

Rupert Murray, Laurenţiu Mihai şi regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2.000 de kilometri prin România pentru a afla cum s-a dezvoltat ţara în cei 30 de ani. Au revenit în locurile pe care Murray le-a vizitat în 1990, în Piaţa Operei din Timişoara unde a început Revoluţia, la Ionăşeni în judeţul Botoşani, unde a participat la reconstrucţia unui orfelinat, dar şi la Ciugud, cea mai dezvoltată comună din ţară.

Documentarul oferă o privire din interior a Revoluţiei, prin imaginile în exclusivitate din Timişoara zilelor de 16-17 şi 20 decembrie, imagini cu muncitorii de la ELBA care au revenit în Piaţa Operei, deşi cu două zile înainte s-a tras în oameni, imagini cu victimele ascunse de armată după raziile făcute prin oraş, declaraţii ale martorilor şi ale oamenilor care au fost atunci în piaţă.

Imaginea de ansamblu este dată de cele 15 interviuri cu experţi şi personaje ale Revoluţiei, tranziţiei şi prezentului. Între ei, istoricul Armand Goşu, regizorul Florin Iepan, jurnalistul Chris Stephen de la The Guardian, care a documentat Revoluţia de la Timişoara, şi Damian Gheorghe, primarul comunei Ciugud, din judeţul Alba, comuna care deţine recordul pentru absorbţia de fonduri europene în România.

„Ne-am ridicat: România, 1989-2019” este un documentar realizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Intrarea este liberă la proiecţie, în limita locurilor disponibile.

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă