3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăCulturăDirijorul Horia Andreescu va concerta la Filarmonica de Stat din Piteşti

Dirijorul Horia Andreescu va concerta la Filarmonica de Stat din Piteşti

Dirijorul Horia Andreescu va concerta în 15 octombrie la pupitrul Filarmonicii de Stat din Piteşti.

 Acesta va inaugura o serie de concerte prin care se asociază ideii de a oferi orchestrelor din oraşele mai mici ale României şi implicit publicului din aceste oraşe posibilitatea de a se simţi acasă ca în marile capitale culturale, prezenţa sa într-un astfel de context fiind o noutate absolută.

La mai mult de un secol de când George Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica spre cei aflaţi departe de posibilitatea accesului la cultură, Horia Andreescu îşi asumă în premieră o misiune similară, adaptată vremurilor, dirijând orchestre filarmonici cu o experienţă mai mică decât cele din marile oraşe culturale ale ţării, asociindu-se ideii de a oferi pe viu accesul la muzica clasică, acelora care au mai mare nevoie de ea, cu atât mai mult în vremuri în care legăîtura cu actul artistic viu este atât de greu de obţinut, în întreaga țară.

 Concertul din 15 octombrie îl va avea ca solist pe tânărul pianist Ioan Dragoş Dimitriu, iar programul va cuprinde lucrări reprezentative ale clasicismului, precum Divertismentul KV 138 în fa major şi Concertul pentru pian și orchestră nr. 20 în re minor KV 466 de W.A. Mozart şi Simfonia a IV-a, în Si bemol major, op. 60 de Beethoven.

 Timp de peste trei decenii dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987 Horia Andreescu a fost până în 2010, pentru aproape două decenii şi directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

Ioan-Dragoș Dimitriu, născut la Brașov în anul 1991, și-a făcut debutul său internațional în 2011 la sala Filarmonicii din Berlin cu concertul numărul 5 „Imperialul“ de Beethoven. În 5 decembrie 2018 a cântat pentru prima oară cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin.

 A fost câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale de pian (peste 25 de premii 1 ca pianist solo sau în ansambluri camerale), a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România. A studiat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena.

 În ultimii ani, a fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena și Transylvanian International Piano Competition la Brașov, care a adus la Brașov până acum 100 de pianiști din toate colțurile lumii.

Totodată este fondatorul orchestrei de tineret Ton der Jugend Symphonie Orchester din Viena care a adus pe scene precum Sala de Aur a Musikverein din Viena și Konzerthaus din Viena unii dintre cei mai talentați artiști până în 35 de ani.

Din 2018 a fost numit Artist Manager al festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling din Germania și al Festivalului Internațional de muzică de cameră Sonoro care s-a desfășurat pe o perioadă de trei săptămâni la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu.

Astfel că a realizat avanpremiera CD-ului Rhapsodie Roumaine în sala Musikverein din Viena. În 2019, alături de pianistul Horia Mihail, a fondat Festivalul TAMTAM la Brașov. De asemenea, începând cu martie 2020, cei doi au fondat ScenaVirtualaTAMTAM.

 Din septembrie 2020, Ioan-Dragoș Dimitriu a fost numit Manager al Filarmonicii din Brașov.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă