5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăCulturăDim Dunăreanu, primul detectiv din România

Dim Dunăreanu, primul detectiv din România

Acesta era un tânăr fizician şi campion la decatlon, care aspira la „onoarea de a face parte din Clubul Cutezătorii“. Pentru asta, el trebuia „să ducă la îndeplinire 12 misiuni denotând curaj, perseverenţă, fermitate, cutezanţă în a etala virtuţi intelectuale şi fizice…“. Bref, un adevărat detectiv.

Banda desenată se numea „Vacanţele unui tânăr liniştit“, iar autorii săi erau Ovidiu Zotta (scenariu) şi Puiu Manu (desene).

Între anii 1968 şi 1974 au apărut 9 episoade din această serie BD, semnate de scenarişti diferiţi: Costache Anton, Ovidiu Zotta, Aureliu Weiss şi Octav Pancu-Iaşi.

În 1973 apar şi două albume cu aventurile lui Dim, fiecare de câte 32 de pagini: „Busola nu arăta nordul“ şi „Tânărul şi marea“.

În anul 2012, Puiu Manu desenează o nouă aventură a detectivului: „Dim – Sarabandă în Golful Aden“, după un scenariu de Marius Leştaru. În 2016 a fost reeditată, sub formă de album, povestirea „Baladă eroică“.

În cele ce urmează voi prezenta, pe rând, aceste naraţiuni grafice.

Episodul I. Prima misiune a lui Dim va consta în dejucarea unui complot iniţiat de nişte răufăcători care doreau să pună mâna pe harta amplasamentului unui minereu cu proprietăţi magnetice neobişnuite, descoperit în Munţii Vrancei de către geologul Petre Bogdan, tatăl Ancăi, prietena lui Dim.

Episodul II. A doua misiune pare, în aparenţă, o călătorie în jurul lumii. Însă în Oceanul Indian sunt atacaţi de piraţi. Dim şi Anca ajung pe insula piraţilor, conduşi de doamna W., care îl obligă pe fizician să finalizeze construcţia unui tele-abordor dirijat de la distanţă, cu care să jefuiască mai uşor navele comerciale.

Episodul III. A treia misiune Dim o primeşte chiar în ziua când urma a se căsători cu Anca. După căsătoria civilă, Dim pleacă în Munţii Retezat, acolo unde se descoperise o comoară căreia răufăcătorii conduşi de „Răzbunătorul“ îi dădeau târcoale.

Episodul IV. Dim este într-o tabără Minitehnicus când primeşte cea de-a patra misiune: să-l protejeze pe inventatorul Geo Martin de  bandiţii conduşi de „Creier“, care vor să-i fure noua descoperire – un combustibil chimic de zece ori mai ieftin decât benzina.

Episodul V. În a cincea misiune Dim este chemat de trei puşti minitehnicieni în comuna Vârşa de Jos, unde aceştia receptează, cu detectorul lor cu tranzistori, nişte semnale stranii provenind dintr-un puţ părăsit din apropiere.

Episodul  VI  – „Manuscrisul pierdut“. Profesorul Damian a localizat pe fundul Mării Negre epava navei romane „Diana“, la bordul căreia s-ar putea afla un manuscris pierdut al poetului exilat Ovidiu. Din acest motiv el este răpit de oamenii unui colecţionar excentric şi lipsit de scrupule, care este gata de orice pentru a pune mâna pe manuscrisul tomitan. Dim şi Anca au ca misiune eliberarea profesorului Damian.

Episodul VII – „Expediţiile Cutezătorii“. Echipajul „Arcaşii lui Decebal“ descoperă o comoară de pe vremea dacilor într-o peşteră numită „Lacrimile Dochiei“. Dar nişte bandiţi află de descoperire şi vor să pună mâna pe comoară. Dim primeşte de la directorul Clubului Cutezătorii misiunea de a-i elibera pe copii din mâinile bandiţilor şi a recupera comoara.

Episodul VIII – „Efectul G“. „G“ de la Georgică, pionierul care a inventat un aparat ce prepară 12 feluri de îngheţată. Dar acesta are ca efect secundar transmiterea energiei electrice fără conductor! Astfel încât din nou este chemat Dim Dunăreanu, pentru a salva invenţia din mâinile unei alte bande de răufăcători.

Episodul IX  ­– „Baladă eroică“. Aflat în concediu pe Lacul Snagov, Dim se împrieteneşte cu un echipaj de pionieri căutători de comori şi, împreună cu aceştia, dejoacă planurile lui Adolf von Webs de a-şi însuşi o comoară îngropată în zonă de tatăl său, Sturmbannführer-ul S.S. von Webs, în timpul retragerii din august 1944. În acest ultim episod, scenaristul Octav Pancu-Iaşi ni-l prezintă pe tatăl lui Dim, „locotenentul utecist Val Dunăreanu, colaborator al unui serviciu secret al Armatei române“, care va pieri ucis mişeleşte, pe la spate, de nazişti.

În 1972, responsabilii Editurii Stadion decid editarea unei colecţii de benzi desenate şi fac apel, printre alţii, la Puiu Manu. Acesta preia două imagini mai dinamice din episoadele I şi VI, desenează două coperte incitante şi le prezintă editurii. Odată proiectul aprobat, îl roagă pe prietenul său, Octav Pancu-Iaşi, să-i scrie scenariile la albume, preluând subiectele din cele două episoade şi dezvoltându-le. Pancu-Iaşi schimbă unele personaje, adaugă altele noi, şi mai ales imaginează nişte dialoguri spumoase între acestea. Dim nu mai este fizician, ci reporter la un cotidian bucureştean.

În primul album, „Busola nu arăta nordul“, personajul feminin nu mai este Anca, logodnica lui Dim, ci Laura, logodnica geologului Alexandru Dan.

În al doilea album, „Tânărul şi marea“, Pancu-Iaşi reia subiectul episodului VI din „Cutezătorii“, care pleacă el însuşi de la un fapt real, pierderea manuscrisului tragediei „Medeea“, scrisă de Ovidiu. Prietena sa Anca apare acum, dar este, de această dată, fiica savantului Alexandru Damian, istoric şi arheolog.

Episodul X:  „Dim – Sarabandă în Golful Aden“. În prezent cercetător ştiinţific, Dim Dunăreanu este trimis în Oceanul Indian pentru a testa un dispozitiv de observare a vieţuitoarelor marine. Îl însoţeşte prietena sa Anda, reporter de teren la un prestigios cotidian. În Golful Aden sunt însă atacaţi de piraţii somalezi, care o răpesc pe Anda. Urmează o cursă contra cronometru pentru a-şi salva prietena din mâinile piraţilor. Dacă ar fi să descriu cu un singur cuvânt scenariul, acesta ar fi „adrenalină“. Marius Leştaru, profesor de educaţie fizică şi centură neagră la karate, compune scenariul din suspans şi numeroase scene de luptă. Dar, pentru că ştie că Puiu Manu îndrăgeşte marea, cea mai mare parte a acţiunii se desfăşoară fie pe apă, la bordul cargoului românesc sau al unor bărci, fie pe ţărmul mării, în satul piraţilor.

 

Pentru a fi primit în Clubul Cutezătorii, Dim Dunăreanu trebuia să ducă la bun sfârşit 12 misiuni. Vor mai urma alte două noi misiuni? Va fi primit Dim în clubul de elită?

Viitorul ne rezervă întotdeauna surprize…

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă