4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăCulturăCum se va salva conacul lui Costache Negri de la Galați

Cum se va salva conacul lui Costache Negri de la Galați

Conacul lui Costache Negri va fi reabilitat cu fonduri europene. Marți, a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea documentației tehnice în cadrul investiției „Proiectare pentru consolidarea, restaurarea, reabilitarea și punerea în valoare a Casei Memoriale Costache Negri”.

Casa Memorială Costache Negri are nevoie de lucrări de consolidare, restaurare şi reabilitare. Ultimele reparații importante s-au făcut în 1996, iar în 2013 conacul a fost afectat de inundațiile din zonă.

Conacul se află în localitatea Costache Negri care în secolul XIX se numea Mânjina. Acolo politicianul, omul de cultură şi diplomatul Costache Negri organiza întâlnirile de taină ale personalităților care au făcut posibilă Unirea Principatelor.

„Vrem să restaurăm conacul lui Costache Negri, un reper al istoriei României. La Mânjina, așa cum se numea în trecut localitatea Costache Negri, la conacul fostului deputat, pârcălab și diplomat pe lângă curțile europene, aveau loc întâlnirile de taină ale generaţiei care a făcut posibilă Unirea Principatelor. Afectat de inundațiile din anii trecuți, conacul are nevoie de consolidare şi reabilitare. De asemenea, și hruba casei, folosită în perioada pașoptistă ca loc de refugiu, este degradată. De aceea, am solicitat și obținut bani de la Ministerul Culturii, astfel încât, în momentul în care se vor deschide apelurile de finanțare, să avem documentația tehnică realizată, pentru a putea depune imediat proiectul pe fonduri europene”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conacul familiei lui Costache Negri a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și a devenit muzeu în anul 1968.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, a murit la 65 de ani

Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei și al echipei naționale, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” pentru performanța sa istorică din 1986, s-a stins...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă