Ziua Europei este marcată, luni, în București, printr-o serie de momente culturale. Cu acest prilej, la metroul bucureștean vor fi organizate o serie de momente artistice de muzică și dans, expoziții de artă populară și spectacole de circ şi jonglerii, notează Agerpres.
„Metroul bucureştean sărbătoreşte, în fiecare an, pe 9 mai, Ziua Europei! Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia lui Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe din 1950. Acesta a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Anul acesta, Ziua Europei la Bucureşti va fi celebrată printr-un eveniment organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Metrorex, ambasadele şi institutele culturale din 12 ţări membre ale Uniunii Europene”, informează Metrorex.
În acest context, între orele 12.00 și17.00, un număr de 12 staţii de metrou, respectiv Piaţa Victoriei 1 şi 2, Gara de Nord, Crângaşi, Eroilor, Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii 1 şi 2, Piaţa Romană, Titan, Aurel Vlaicu şi Pipera, vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene.
Mai mult de atât, călătorii vor fi întâmpinaţi în staţiile de metrou cu momente artistice de muzică şi dans, vor putea viziona expoziţii de artă populară şi spectacole de circ şi jonglerii, iar copiii se vor bucura de face-painting, în timp ce vor degusta specialităţi şi dulciuri specifice ţărilor participante. Mai mult, în perioada 7 – 9 mai, un tren de metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele de metrou din Bucureşti.
Între orele 13.00 şi 18.00, publicul prezent va putea vizita standul României în staţia de Metrou Piaţa Unirii 1. Standul va cuprinde: puncte de informare cu materiale de interes general privind Uniunea Europeană şi materiale de informare MAE; expoziţie de artă populară realizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român; momente artistice „Caluşul” şi „Maramureş” cu participarea Trupei de dans „AS” din cadrul Palatului Naţional al Copiilor, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
„Ministerul Fondurilor Europene organizează în data de 8 mai un concert de muzică live cu Antonia, Nicoleta Nucă şi formaţia Alb şi Negru, în piaţa Sfântul Anton (în spatele restaurantului Hanu’ lui Manuc), începând cu ora 18.00. În plus, anul acesta, Comisia Europeană organizează în statele membre UE o vânătoare de comori, care va avea ca mare premiu o excursie în doi într-o capitală europeană”, se arată într-un comunicat.
Ziua Europei în țară
Evenimentul este marcat, luni, și în municipiul Cluj-Napoca, unde vor fi organizate expoziţii de materiale de informare europeană, în Parcul Central Simion Bărnuţiu”, lăngă Clădirea Casino. În intervalul 10.00-16.00, curioșii vor putea afla detalii despre activităţile expozanţilor, despre teme europene de interes, să se informeze cu privire la rolul instituţiilor europene, precum şi să obţină informaţii referitoare la programele de finanţare europeană, notează napocanews.ro.
Începând cu ora zece, în Timișara va fi organizat un ceremonial militar religios depunere de coroane, buchete și jere de flori, la Monumentul Ostașului Român, din Parcul Central. Totodată, începând cu ora 18.00, timișorenii vor putea vedea, la Galeria Pro Armia, o expoziție de pictură dedicată Zilei Europei, realizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Romul Ladea în organizarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Mai mult, începând cu ora 20.00, mai mulți artiști precum Alexandra Mitroi & BANG, Lidia Buble și Smiley, vor susține concerte în Piața Unirii, informează site-ul tion.ro.
Primria Aradului marchează Ziua Europei prin iluminarea Podului Traian, la ora 22.00. Designul luminilor a fost inspirat de cel al Podului Libertăţii din Budapesta, a cărui arhitectură a fost model pentru construcţia podului arădean de pe Mureş, informează jurnalaradean.ro.
Ce semnificație are ziua de 9 mai?
Potrivit site-ului Uniunii Europene, ziua de 9 mai marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de la vremea respectivă, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.