2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăCulturăCentenarul Marii Uniri. Unde s-au dus banii publici alocați evenimentului

Centenarul Marii Uniri. Unde s-au dus banii publici alocați evenimentului

Pentru România, cel mai important eveniment istoric și, poate, chiar cel mai important eveniment politic al ultimilor ani a fost Centenarul Marii Uniri.

Momentul Centenarului a fost pregătit, din păcate, superficial, oarecum în ceasul al 12-lea, astfel că obiectivele dedicate acelei aniversări și care au putut fi inaugurate până în decembrie 2018 au fost modeste. Autoritățile de la București trebuie să analizeze în ce măsură anumite proiecte legate de Centenar merită continuate sau chiar dezvoltate, în condițiile în care, teoretic, unele dintre ele au finanțare de la bugetul de stat până în anul 2020.

Doctor în Matematică – ministru al Culturii

Actualul ministru al Culturii, Daniel Breaz, senator PSD, vine de la Alba Iulia, unde a fost profesor universitar de matematică. Înainte să ajungă ministru al Culturii, se zvonea că va fi numit ministru al Cercetării sau al Educației, ambele domenii având mai multă legătură cu experiența sa profesională decât cel al Culturii.

Daniel Breaz a fost confirmat ca ministru al Culturii la data de 21 noiembrie 2018, nemaivând oricum timp să organizeze vreo acțiune legată de Centenar. Acest lucru a fost recunoscut, indirect, de Daniel Breaz chiar cu prilejul bilanțului primelor sale șase luni de mandat în fruntea Ministerului Culturii, bilanț pe care l-a prezentat joi, 18 iulie, la Palatul Victoria.

La bilanț, ministrul Culturii n-a făcut nicio referire la Centenarul Unirii, de la 1 Decembrie 2018, ci a prezentat doar implicarea Ministerului Culturii în acțiuni legate de Președinția românească a Consiliului UE, care s-a derulat în prima jumătate a anului 2019.

Ce-i drept, în luna februarie 2019, după ce trecuse Centenarul, ministrul Breaz a dat un interviu în care și-a amintit de istoria României și a făcut chiar aluzie la Centenar. “Cultura şi identitatea trebuie să-şi recapete locul de altădată. E păcat să ne pierdem tradiţiile’’, spunea, la acel moment, ministrul Culturii.

Concret însă, ministru Breaz a supervizat câteva inițiative cel puțin discutabile. De exemplu, în martie 2019, Departamentul Identităţii Naţionale din cadrul Ministerului Culturii a fost restructurat și a rămas cu un singur angajat. Departamentul a fost înființat la 20 iulie 2017 și gestionează, până în anul 2020,  toate acțiunile și finanțările legate de Centenarul Unirii – greu de acoperit cu un singur om.

Printre disfuncționalitățile deja vizibile se numără finanțarea unor lucrări care nu s-au mai realizat niciodată. În această categorie s-ar afla Monumentul Unirii din judeţul Ialomiţa, care a primit din partea Ministerului Culturii suma de 500.000 de lei, precum și două obiective din județul Botoșani – „Monumentul închinat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918” şi „Ansamblul monumental Aniversare Centenar România”, unde s-au alocat peste 300.000 de lei. În mod asemător, s-au alocat un milion de lei pentru un monument inclus în proiectul „Iaşi-Capitala celor trei Unirii”, care însă nu s-a mai realizat.

O altă decizie păguboasă pentru bugetul statului a vizat proiectul denumit „Consolidare, restaurare şi punere în valoare a ansamblului comemorativ format din Monumentul eroilor din Războiul de Independenţă, Monumentul eroilor din Primul Război Mondial şi Monumentul eroilor din Al Doilea Război Mondial”. Acest proiect din județul Dâmboviţa a primit 60.000 lei. Aici, “în loc de materialele prevăzute în caietul tehnic s-au utilizat produse de slabă calitate cu preţuri mult mai scăzute astfel încât suma necheltuită să ajungă în buzunarul anumitor persoane”, menționează un articol postat pe site-ul ziarului “Adevărul”.

Floriana Jucan și Marian Oprișan

Tot din bani publici, Consiliul Județean Vrancea, condus de Marian Oprișan, a plătit 112.500 de lei plus TVA către societatea SC Babilon Press SRL, condusă de controversata Floriana Jucan, în schimbul tipăririi a 250 de exemplare dintr-un album intitulat „Români de Centenar”. Albumul confecționat de firma Florianei Jucan are 240 de pagini. “La un calcul simplu rezultă că un exemplar din această lucrare costă 450 de lei plus TVA (…). Comparativ, un alt volum dedicat Centenarului, care conține fotografii și reproduceri după documente din perioada Unirii de la 1918, intitulat Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, ce conține 816 pagini și planșe color, se vinde în librării cu doar 119  lei”, precizează „Ziarul de Vrancea”.

Un alt proiect neverosimil este cel de care a beneficiat Asociaţia pentru Sprijinirea Tinerilor Cineaşti. Un tabel postat pe site-ul Ministerului Culturii spune că Asociația a primit, la data de 29 august 2018, o finanţare de patru milioane de lei pentru producţia unui film intitulat „Maria”. Proiectul a fost în categoria celor “Admise cu clarificări”. Dar potrivit unor surse neoficiale, banii s-au acordat sub forma unui buget multianual, pe trei ani, contrar acelor norme legale care făceau neeligibil un astfel de proiect.

O echipă de la Ministerul Culturii lucrează acum la un proiect de Ordonanţă care ar realiza comasarea, sub tutela acestuia, a tuturor fondurilor cu destinație culturală din România. Dar Ministerul condus de Daniel Breaz beneficiază deja de un buget de un miliard de euro prin Programul Naţional de investiţii în domeniul culturii. Viitoarea Ordonanță ar putea fi o nouă strategemă prin care bani publici se vor scurge în buzunarele “băieților deștepți”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă