Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cea mai bună piesă ­românească a anului 2018

În fiecare an, în cadrul Galei UNITER se premiază nu doar excelența artistică, ci și cea mai bună piesă de teatru scrisă de un dramaturg român. Premiul „Cea mai bună piesă românească a anului 2018“ este oferit în seara Galei Premiilor UNITER pe 13 mai, la Cluj.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 15.05.2019 - 12:37

Juriul concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018“, compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu și Marian Popescu, a decis să nominalizeze în Selecţia Finală următoarele piese: „Matilda și groparii“ de ­Stela Giurgeanu, „Viețile sfinților“ de Radu Macrinici, „Întoarcerea“ de Laurențiu Blaga, „Când se topesc ­ghețarii“ de Marilena Dumitrescu și „Nu suntem melci sau suntem?“ de Marilena Dumitrescu. Dintre acestea, juriul a hotărât să desemneze câştigătoare a concursului piesa Stelei Giurgeanu, „Matilda și ­groparii“.


Programul „Piesa Anului“ al Uniunii Teatrale din România (UNITER) se desfăşoară sub egida Casei Regale a României.
Stela Giurgeanu s-a născut în București. A absolvit Facultatea de Litere în 2002, fiind reporter la revista „Dilema“ din 2001. În prezent este jurnalist și redactor la revista „Dilema veche“, unde scrie mai ales articole pe teme sociale. În 2003 a primit o mențiune la secțiunea de reportaj a concursului „Tânărul jurnalist al anului“, organizat de Fundația Freedom House.

Debutul literar și l-a făcut în 2007, cu povestirea „Doi oameni“, publicată în volumul „Cartea cu bunici“ (Editura Humanitas). În 2008 a fost desemnată „Reporterul european al anului“, premiu acordat de către reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru reportajul „Europa moţilor din Gârda“.


Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la concursul anual organizat de UNITER sub egida și cu sprijinul Casei Regale a României. În 2015, piesa „Timpul nebunilor“ a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului“ și a fost montată, într-un spectacol-lectură, la Teatrul Național din București (regia: Andreea și Andrei Grosu). În 2016, piesa „Colecționarul de timp“ a fost nominalizată în Selecția Finală a Concursului UNITER „Cea mai bună piesă românească a anului“.

Comentarii

loading...