Cărțile de Sănătate și cele de Gastronomie se vând tot mai bine, semn că românii încep să fie mai atenți la prevenție prin stilul de viață adoptat. Manualele școlare, cărțile pentru copii și cărțile de parenting sunt constant în topul categoriilor preferate, putându-se remarca și popularitatea în creștere a cărților scrise de autori români.
“Ne bucurăm să vedem o creștere semnificativă în rândul comenzilor de carte pentru copii, dar și o variație tot mai mare de titluri care ajung la cei mici Atât părinții, cât și copiii sunt interesați de cele mai noi apariții editoriale, urmăresc seriile consacrate, dar, în același timp, manifestă un interes special și pentru cărți care îi ajută să exploreze lumea și să învețe mai multe lucuri practice“, spune Laura Țeposu, fondator și director general Libris.ro.
Este adevărat faptul că, în special copiii şi tinerii, citesc cărţi de pe internet, pe laptopuri, tablete şi telefoane mobile, deşi specialiştii, medici, profesori şi sociologi nu recomandă acest lucru. Mulţi părinţi sunt chiar disperaţi de dependenţa de telefoanele mobile şi pe bună dreptate. Şi noi ne alăturăm acestora, convinşi fiind că o carte tipărită este un produs cu design care transmite energie şi emoţii, incomparabil cu un text citit de pe un ecran, care este un produs de tip serviciu.
Sală de lectură pentru tineret la Libris
Poţi iubi o carte tipărită, contează foarte mult coperta, calitatea hârtiei şi chiar mirosul ei fin şi de aceea o păstrezi în bibliotecă, îţi aduci aminte deseori de ea şi o poţi reciti, în timp ce o carte citită pe internet poate doar să îţi placă. Sondajele arată că acestea (cărţile citite de pe ecran) sunt uitate mult mai repede. Desigur însă că tendinţa este evidentă şi cel puţin teoretic conduce la scăderea pieţei de carte tipărită. Realitatea actuală este însă contradictorie şi nu este cartea singurul domeniu care arată aşa. Statisticile arată totuşi că, cel puţin în ultimul timp, vânzările de carte tipărită sunt în creştere.