5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăCulturăCărți de luat în vacanță

Cărți de luat în vacanță

Literatură

“Bărbatul care aduce fericirea”, Cătălin Dorian Florescu (foto), traducere de Mariana Bărbulescu.

Cartea spune povestea a trei generații în două po-vești împletite într-un fir ce pendulează peste Atlantic, între East River și Dunăre, între Sulina și Coney Island, între Broadway și o lepro-zerie dobrogeană. Pe fundal se profilează, în secvențe memorabile, freamătul Americii de început de secol XX, peisajul sălbatic al Deltei, tragedia Turnurilor Gemene și crâmpeie din România de ieri și de azi. Vocile cărora Cătălin Dorian Florescu le dă glas – Ray, ar-tist de vodevil de pe Coasta de Est, și Elena, crescută în orfelinate și familii adoptive, lucrătoare într-o fa-brică de textile – continuă să rezoneze în mințile și inimile cititorilor și după deznodământul magistral.
Autorul își vede romanul “nu numai ca pe o poveste despre cum îți cauți locul în lume, ci și despre cum poți găsi prin narațiune calea spre celălalt“.

 

Memorii/Jurnale/Biografii

“Undeva, departe. Călătorie pe meleagu-rile schimbării: șase continent-e și un sfert de veac”, Andrew Solomon, traducere de Miruna Fulgeanu. Călătoria este pentru autor „un exercițiu prin care, pe de o parte, îți lărgești orizonturile, iar pe de altă parte îți definești propriile limite. Călătoria te distilează până la o esență ruptă de context. Nu te vezi niciodată mai clar decât atunci când ești în mijlocul unui loc complet străin. În parte, pentru că oamenii presupun lucruri diferite despre tine: adesea, așteptările lor au legătură mai degrabă cu naționalitatea ta decât cu nuanțele felului tău de a vorbi, croiala hainelor tale sau înclinațiile tale politice. În egală măsură, călătoria te deghizează; în mod straniu, te poți simți camuflat și anonim când ești învelit în prejudecățile superficiale ale altora. Îmi place să mă simt singur atunci când mă însingurez în mod voit; pot să mă bucur de un loc îndepărtat și dificil atât timp cât cuiva îi e dor de mine acasă. Nu-mi plac constrângerile sociale, iar călătoria m-a ajutat să mă eliberez de ele“.

 

Istorie

“Vin rușii! 5 pers-pective asupra unei veci-nătăți primejdioase”, volum colectiv cu texte de Marian Voicu, Ioan Stanomir, Valentin Naumescu, Sabina Fati, Vitalie Ciobanu.
De trei decenii, lumea noas-tră aspiră la valorile civilizației occidentale – democrația liberală, drepturile omului și libertatea individului. Rusia propune acum alternativa: societatea închisă, în care statul, iar nu individul, este supremul scop, „democrația“ dirijată, iliberală, simbioza dintre puterea politică și religie, postadevărul, adică minciuna susținută fără scrupul, militarismul, xenofobia, protecționismul și autoritarismul unei pu-teri stăpâne pe viața oamenilor. În încercarea ei, se sprijină pe vocile resentimentului și urii, pe care le susține oriunde le găsește.
Cele cinci perspective din această carte ne povestesc trecutul și deslușesc prezentul, pentru ca viitorul să nu ne mai surprindă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă