Foto: Marian Adochiței

BILLY ȘCHIOPUL - o comedie neagră despre dragoste și cruzime

Teatrul de Stat Constanța anunță azi, 15 iunie, o nouă premieră, la sfârșit de stagiune, spectacolul ”Billy șchiopul” de Martin McDonagh, o comedie neagră despre dragoste și cruzime.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 15.06.2019 - 09:04

Billy este schilodul din Inishmaan, cel tratat cu totală lipsă de considerație, ba chiar cu agresivitate de celelalte personaje, dar care, paradoxal, se dovedește, în final, a fi iubit de toți. De fapt, relațiile dintre toate personajele sunt fruste, cu replici dure, fără menajamente.

O comunitate de oameni pentru care nu doar că nu există corectitudine politică, dar chiar elementara bună-cuviință este suspendată deseori. Și totuși aceasta este doar aparența, ceea ce ne determină să evaluăm mai atent alternativa din comunitățile „civilizate”, în care sub corectitudine formală, politețe sau lingușiri se ascund pragmatismul rece și lupta crudă pentru supraviețuire.

Sau, cum spuneVlad Massaci, regizorul spectacolului, ”Piesa lui Martin McDonagh vorbește despre umanitatea celor care par sălbatici, cruzi și lipsiți de orice empatie, dar care în sinea lor păstrează multă milă, înțelegere și dragoste pentru semeni. Personajul principal, însă, este limbajul. E un text despre cum oamenii simpli, neștiutori în ale corectitudinii politice, folosesc limba ca să exprime ce gândesc, nu ca să ascundă ce gândesc”.

Autorul textului, Martin McDonagh, este un scenarist britanic irlandez, regizor și unul dintre cei mai apreciați dramaturgi ai timpului nostru, a cărei operă se întinde pe parcursul a două decenii. Ca dramaturg este apreciat pentru umorul său negru absurd și spiritul incendiar care provoacă de fiecare dată estetica teatrului modern. Scrierile sale au câștigat prestigioase premii, printre care trei premii Laurence Olivier și un premiu Drama Desk, dar și multe nominalizări la Tony Awards (premii pentru excelență în teatru, oferite la New York din anul 1946 celor mai importanți dramaturgi).

Cu un stil de scris asemănător lui Tarantino, McDonagh a facut cu ușurință trecerea de la Broadway la Hollywood. La fel ca și piesele sale, filmele lui McDonagh se concentrează pe aceste personaje periculoase, care trăiesc în extremele emoțiilor și ale societății. Filmul său ”Șapte psihopați” i-a adus aprecierea criticilor iar scurt metrajul ”Six Shooter” (2005), i-a adus primul Premiu Oscar.

A fost însă nominalizat și pentru alte trei premii ale Academiei, inclusiv cel mai bun scenariu pentru filmele sale ”In Bruges” (cu Colin Farrell și Brendan Gleeson în rolurile principale) și ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, pentru acest film câștigând Globul de Aur pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu original, dar și patru premii BAFTA și două nominalizări la Oscar: pentru cel mai bun scenariu original și pentru cel mai bun film al anului.

Aflat la prima sa colaborare cu Teatrul de Stat din Constanța, Vlad Massaci este un regizor cu o activitate profesională vastă, el montând în numeroase teatre din București și din țară (Teatrul Act, Bulandra, Comedie, Nottara, Teatrul Mic, Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul „Sică Alexandrescu" Brașov, Teatrul Tineretului Piatra Neamț etc) dar și în Theater der jungen Welt, Leipzig, Teatrul din Esch & Teatrul Național Luxemburg, Teatrul din Oberhausen, Germania.


De la debutul său, din 1998, moment în care a obținut și Premiul criticii pentru spectacolul ”Trei femei înalte” de Edward Albee, dar și o nominalizare la Premiile UNITER pentru debut, Massaci a obținut numeroase premii și nominalizări, de la nominalizările UNITER pentru regie și cel mai bun spectacol pentru ”Aniversarea” de Jeroen Van den Berg până la Premiul de excelență pentru regia spectacolului ”Ținutul din miezul verii” de Tracy Letts, în cadrul Galei Premiilor Municipiului București pentru Artă și Cultură, 2017.

Comentarii