12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăAtelierul metalistului Ileana Dana Marinescu din zona Foișorul de Foc, un cabinet...

Atelierul metalistului Ileana Dana Marinescu din zona Foișorul de Foc, un cabinet de curiozități

Să fii invitat la o cafea este o bucurie! Iar când ești invitat la o cafea într-unul dintre cele mai frumoase ateliere din București, alături de o artistă de excepție, este un moment inspirațional! Atelierul Ilenei Dana Marinescu, univers aparte, ascuns printre străzile ce dau în Foișorul de Foc al vechiului București, un spațiu viu ce se întinde, se compune, inspiră zilnic artista, ce-i este stăpână și supusă, deopotrivă. Despre casa în care se află atelierul Ilenei Dana Marinescu, artista ne-a povestit că a fost construită în 1918 și că anul trecut și-a sărbătorit centenarul. Este construită în stil eclectic, specific arhitecturii bucureștene a începutului de secol XX. Are o istorie interesantă, sub semnul Fortunei. Primul proprietar, un avocat, a pierdut-o la cărți, a fost amenințată cu demolarea în anii regimului comunist, iar salvarea ei a venit din partea soțului artistei, care a achiziționat-o cu riscul de a o pierde sub lamele excavatoarelor. Fortuna i-a zâmbit, casa nu a fost demolată, iar în prezent adăpostește un atelier cu totul aparte.
 
„Sunt și colecționar maniac, dar foarte mult din ce am colecționat refolosesc în lucrările mele. Este o simbioză perfectă între mintea mea de colecționar și mintea mea de artist. Când văd un anumit obiect, imediat îl transform, îl personific, îi găsesc altă destinație decât cea inițială. O piatră o transform într-o insectă, lucrez foarte mult cu sticlele de parfum.”
„Atelierul este locul în care tu scoți la iveală ce ai în suflet, în inimă, în creieraș.”
 
Ileana Dana Marinescu (n. 17 mai 1944, Băilești) a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1968, specializarea Artă monumentală. După absolvirea studiilor universitare, este repartizată în Costești, județul Argeș, ca profesoară de desen, post care i-a fost solicitat de alt tânăr absolvent de arte și la care a renunțat cu bucurie. Astfel că, din 1968, artista devine  membru  al Uniunii Artiștilor Plastici și se dedică activității de creație. Începând cu 1968, începe să participe la expoziții de grup, saloane oficiale și regionale, timp de 15 ani lucrează ca ghid de limbă germană pentru delegațiile oficiale care vizitau Bucureștiul și, în paralel, prestează la Cooperativa de Artă la Domiciliu, pentru care realizează artă aplicată – pictură, pirogravură, obiecte de artizanat pentru export, în special în America. În 1975, începe să colaboreze cu Fondul Plastic, pentru care realizează rochii, obiecte de podoabă, obiecte decorative din ceramică, care erau comercializate în magazinele de profil. Ileana Dana Marinescu debutează pe scena culturală bucureșteană în 1974 printr-o expoziție personală găzduită de Centrul Cultural „Friederich Schiller”  din București, care a fost deschisă de istoricul de artă Andrei Pleșu. Un moment decisiv în biografia artistei este marcat de vizita pe care aceasta o face, la mijlocul anilor ‘80, în atelierul de galvanizare din Combinatul Fondului Plastic. Cu acest prilej, artista descoperă tehnica de galvanizare și este fascinată de posibilitățile pe care le oferă metalul, și-și începe incursiunea creativă în domeniul decorativului obiectual.

 

Între reperele expoziționale ale artistei între anii 1980 și 1996, se numără șapte personale, precum și numeroase participări la expoziții de grup, saloane de arte decorative, bienale și trienale organizate atât la nivel național, cât și internațional. În 1997, Ileana Dana Marinescu organizează prima expoziție personală peste hotare, intitulată „Sculptură mică și pictură pe sticlă”, găzduită de Institutul Cultural Român de New York, urmată de o expoziție personală, în 1998, intitulată „Fantezii în metal și sticlă”, găzduită de Ambasada României din Bangkok, Thailanda. În 2003, Ileana Dana Marinescu primește premiul Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) pentru organizarea expoziției „Miniaturi textile”, urmat, în 2005, de premiul UAP pentru Artele Focului. Pentru bogata activitate expozițională și pentru aprecierea de care s-au bucurat expozițiile personale ale artistei: 2007 – „Oul și ale lui”, Galeria Căminul Artei; 2008 – „Concert violoncel și pian – familia Spinei”, Sala Radio; 2009 – „Desprinderi”, București, 2010 – „Micromacro”, Galeria Anaid; 2014 – „x70”, Galeria Orizont, 2015 – „Apă, Aer, Pământ în focul Cuhniei”, Palatul Mogoșoaia, în 2015, Ileana Dana Marinescu, primește premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Metal.

 

 

„Lucrările îmi sunt dragi, poate câteodată prea dragi și de aceea nu pleacă. Le țin aici ca o cloșcă. Câteodată, mă minunez cum de am avut ideile respective.”
„Ce însemnătate are atelierul pentru artist?
Este simbioza perfectă între loc de odihnă, loc de creație, loc de muncă, de meditație.”
„Toata această aglomerare care este aici, cred eu, este și în sufletul meu. Ce se întâmplă în mintea mea se vede aici, mă simt bine, e confortabil. Poate, altcineva se simte copleșit aici.”

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă