15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăAtelierul din Așezământul Cultural „I.C. Brătianu” al pictorului Vasile Tolan, reperul de...

Atelierul din Așezământul Cultural „I.C. Brătianu” al pictorului Vasile Tolan, reperul de echilibru

 

În atelierul aflat în una dintre clădirile construite în stil neoromânesc ale Așezământului Cultural „I.C. Brătianu”, Vasile Tolan, ne-a prezentat spațiul său de creație, seria de lucrări noi pe care le va expune în următoarea expoziție personală, ne-a vorbit despre spațiile în care a lucrat de-a lungul vremii, despre profesorat și despre funcțiile oficiale deținute în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici, dar și despre toată zbaterea lui de a se pune în serviciul breslei. Acum, deși el zice că a luat distanță de la toate, că se dedică picturii și atelierului, în cele două ceasuri în care am stat de vorbă, a intervenit telefonic pentru a-și ajuta un coleg artist care are probleme medicale, ne-a prezentat un plan prin care vrea să-și ajute alți 29 de colegi să-și păstreze atelierele și un proiect prin care dorește să vină în ajutorul artiștilor vârstnici prin sprijinirea înființării unei instituții sau asociații care să-i aibă în grijă. În afara faptului că este un artist împlinit, Vasile este un om bun, ce își merită din plin decorația primită, Meritul Ordinul Cultural în grad de Ofițer, oferit pentru „talentul și serviciile deosebite aduse culturii, artei, științei și promovării spiritului caritabil, prin opere de creație, interpretare și sociale, de impact național”.

„Aici, într-un corp de clădiri din Așezămintele Brătianu a mai fost oficiul de expoziții al Uniunii Artiștilor Plastici. Înainte de asta, clădirea a fost Muzeul Simu. Era muzeu de artă. Colecția Muzeului Simu a fost mutată, o parte, la Muzeul Național de Artă al României, iar o alta, în colecția Simu de la Pinacoteca București. Viorel Mărgineanu, vicepreședinte al UAP, s-a luptat și a obținut spațiul unde sunt aproape 30 de ateliere, biblioteca UAP și redacția revistei Arta. Activitatea artistică din aceste ateliere corespunde spiritului în care au fost create Așezămintele.”

„Ce înseamnă un atelier?… Mult de lucru… ce să fie? Să punem epitete (râde – n.a.)? Este locul unde mă simt cel mai bine, unde lucrez, meditez. Când sunt plecat, de-abia aștept să ajung în atelier, mi-e dor”

Vasile Tolan (n.1953, Buru, județul Cluj), este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca și al Universității de Artă din București. După finalizarea studiilor universitare, în 1975, este repartizat ca profesor de desen la școala din satul Gersa, județul Bistrița-Năsăud, unde nu era curent electric. După stagiu experiența profesională s-a diversificat, a continuat să predea un timp, apoi va lucra ca designer și va deveni consilier cultural. În paralel cu activitatea didactică și ulterior cea de designer, pe care le are între anii 1975 și 1990, Vasile Tolan se preocupă de propria operă, participă la majoritatea manifestărilor artistice atât din Bistrița și Cluj, cât și din Capitală.

În 1975, are prima expoziție personală la Galeria Institutului de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, urmată, în 1979, de o expoziție personală la Galeria Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP). În 1980, devine membru titular al UAP, iar în 1983 primește premiul pentru pictură al Filialei Cluj a UAP și diplomă la Bienala de pictură din Kosice din, pe atunci, Cehoslovacia. De asemenea, între anii 1983-1985, pictorul participă la expoziții de grup organizate la New York, Washington (SUA), Barcelona (Spania), Wola, Sandomierz, Sandomierz (Polonia), Roma (Italia).

Între anii 1985 și 1987, printre reperele biografice ale artistului se numără atât organizarea a două expoziții personale în Târgu-Mureș și Oradea, cât și participarea la numeroase expoziții de grup organizate atât la nivel național, cât și internațional, în Krakow (Polonia), Berlin (Germania), Couvin (Belgia). În 1987, pictorul își organizează prima expoziție personală la București, găzduită de Galeria Căminul Artei a UAP, urmată, tot în 1987, de prima expoziție personală peste hotare, la „Academia di Romania” din Roma. În 1988, participă la bienale și trienale din Wroclow (Polonia), Kosice (acum Slovacia), Menton (Franța), iar după o intensă activitate expozițională atât la nivel național cât și internațional, în 1988, primește Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În 1990, devine președintele Filialei Interjudețene a Uniunii Artiștilor Plastici Cluj – Bistrița – Zalău, funcție pe care o va ocupa până în 1993, și tot în 1990, devine consilier cultural la Inspectoratul pentru Cultură al județului Bistrița-Năsăud, instituție pe care o va sluji până în 1992. După 1993, Vasile Tolan se va dedica exclusiv artei sale. Între 1992 și 1996, își organizează trei expoziții personale, una în țară, la Bistrița, și două peste hotare, Besancon (Franța) și Nuremberg, Behringersdorf (Germania). Între 1997 și 1999, urmează studii postuniversitare la Universitatea de Arte din București și participă la numeroase expoziții de grup, naționale și internaționale, în Franța, SUA, China.

În 2001, Vasile Tolan primește Marele Premiu pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România și devine cadru universitar al Universității de Arte din București, funcție pe care o va ocupa până în 2017. Între anii 2000 și 2003, pictorul prezintă publicului zece expoziții personale în prestigioase instituții publice, precum Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național de Artă Cluj-Napoca, Colonia de Pictură din Baia Mare, Muzeul de Artă Satu Mare, Centrul Cultural Francez ClujNapoca, Centrul Cultural German ClujNapoca, și participă la numeroase expoziții de grup organizate atât pe plan național, cât și internațional. În 2004, Vasile Tolan este distins de președintele României cu Meritul Ordinul Cultural în grad de Ofițer, și tot în acel an primește Premiul Muzeului de Artă Chișinău.

În 2004, devine membru al grupului 8 art+, alături de Gheorghe Anghel, Marcel Bunea, Darie Dup, Florin Ciubotaru, Petru Lucaci, Vladimir Şetran, Napoleon Tiron, toți, artiști de renume și cadre didactice la Universitatea de Artă din București, alături de care va organiza și va expune până în 2007. În 2007, primește premiul UAP pentru grupul 8 art+ și premiul Ministerului Culturii pentru grupul 8 art+. Între anii 2006-2007, devine membru al boardului UAP din România și în 2008 devine doctor în arte vizuale la UNArte. Între anii 2012-2016, Vasile Tolan este vicepreședintele UAP. În perioada în care se dedică profesoratului și ocupă funcții de conducere în UAP, activitatea lui Vasile Tolan nu este pusă între paranteze: el participă la numeroase expoziții personale și de grup, bienale și trienale, organizate la nivel național și internațional.

„La atelier mă vizitează mai mult prietenii. Mai sunt cei care sunt interesați de lucrările mele, dar puțini, eu nu prea am colecționari în România. Am vândut cel mai bine într-o galerie din Germania, lucrările mele sunt mai bine receptate peste hotare, unde este o mai mare deschidere. În România, colecționarii sunt mai interesați de zona figurativului, zona abstractă e mai puțin digerată.”

Atelier Vasile Tolan

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă