2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialPe cine să pariezi la premiile Oscar

Pe cine să pariezi la premiile Oscar

Dacă așteptați cu sufletul la gură ceremonia Oscarurilor, din 28 februarie, care va avea loc la Teatrul Dolby (fost Kodak), Los Angeles, puteți adăuga un plus de adrenalină nopții trecând, mai întâi, pe la o casă de pariuri. Suntem siguri că aveți cel puțin una în apropiere.

Nu e deloc o glumă, cinefilii pot paria la casele de pariuri favoriții premiilor Oscar. De exemplu, la categoria premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, casele îl indică favorit pe Leonardo DiCaprio, el având cote mici, precum 1.02 la Unibet, 1.01 la

NetBet și 1.01 la Betfair. Pentru pariuri care vă pot aduce sume importante e bine să vă orientați către Eddie Redmayne, pentru rolul din “The Danish Girl“, a cărui cotă este 16, sau mai bine îl alegeți pe Michael Fassbender, pentru rolul din filmul “Steve Jobs“, care are 21. Desigur, cu riscurile de rigoare.

Desigur, membrii Academiei Americane de Film sunt imprevizibili când trebuie să aleagă câștigătorii, pentru că uneori votează exact ce le place și alteori ce ar vrea lumea să creadă că le place. Ei bine, ca la meciurile de fotbal sau orice altă competiție, surprizele vă pot aduce mulți bani, iar favoriții aproape nimic. Dacă DiCaprio este dat câștigător sigur al statuetei de toată lumea, este mai interesant ce se întâmplă la alte categorii importante și aș vrea să le luăm pe rând. “The Revenant“, filmul regizorului mexican Alejandro González Iñárritu, care a primit nu mai puțin de 12 nominalizări, este favorit la categoria cel mai bun film, având cotă mică, însă spectaculosul “Mad Max: Fury Road“, cu un total de 10 nominalizări, în regia australianului George Miller, are cote foarte mari, de 151 sau 41, în funcție de casă. Tot printre favoriți la această categorie este filmul “Spotlight“, iar fără șanse sunt cotate filmele “Bridge of Spies“ și “The Martian“, așa că aveți grijă dacă vreți să mergeți pe mâna lui Steven Spielberg sau ați fost cuceriți de Matt Damon.

Iñárritu, din nou printre favoriți

Favorit la categoria cel mai bun regizor este același Alejandro Iñárritu, care a câștigat anul trecut două premii Oscar, pentru cel mai bun film (premiul este acordat producătorilor) şi cel mai bun regizor, cu filmul “Birdman“, însă Adam McKay cu filmul “The Big Short“ și mai sus amintitul George Miller au șanse consistente și ei. În plus, faptul că Iñárritu a câștigat la această categorie chiar anul trecut i-ar putea determina pe membrii Academiei Americane de Film să aleagă altceva.

La categoria cea mai bună actriță într-un rol principal au fost aruncate în luptă cinci actrițe, iar favorita, potrivit caselor de pariuri, este Brie Larson pentru rolul Ma din filmul “Room“, în regia lui Lenny Abrahamson. Față de mult mai titratele Cate Blanchett (filmul “Carol“) și Jennifer Lawrence (filmul “Joy“), Larson ar putea părea în afara competiției la prima vedere, însă rolul ei este foarte consistent, actrița fiind practic prezentă pe ecran pe parcursul întregului film, care se petrece într-o cameră. Cu șanse ­mari este cotată și Saoirse Ronan, pentru rolul lui Eilis din filmul “Brooklyn“, urmată de Blanchett și Lawrence.

Rocky Balboa, campion în rol secundar

La categoria cel mai bun actor într-un rol secundar predicțiile sunt greu de făcut, însă casele de pariuri îl dau ca favorit pe Sylvester Stallone, cu rolul legendarului Rocky Balboa din filmul “Creed“. Totuși, roluri foarte bune au făcut atât Christian Bale, care joacă excelent un expert financiar în filmul “The Big Short“, dar și actorul britanic  Tom Hardy în “The Revenant“, care este cel puțin la fel de credibil cum este și Leonardo DiCaprio. Alături de Stallone, casele de pariuri îi dau multe șanse actorului Mark Rylance în filmul “The Bridge of Spies“ al lui Steven Spielberg, care a impresionat mulți critici de film. La categoria cea mai bună actriță într-un rol secundar favorită pare a fi Alicia Vikander, în filmul “The Danish Girl“, care are cele mai mici cote la casele de pariuri, urmată de Kate Winslet pentru rolul din filmul “Steve Jobs“, în regia lui Danny Boyle, și de Rooney Mara din “Carol“, ale cărei cote se apropie de cifra 4.

Se pare că cele mai puține șanse le au Rachel McAdams pentru rolul din “Spotlight“ și Jennifer Jason Leigh, care joacă și ea foarte bine în filmul “The Hateful Eight“, în regia lui Quentin Tarantino. Favorit la premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină pare a fi  lungmetrajul maghiar “Son of Saul“, în regia lui László Nemes, în care joacă și actorul român Levente Molnár, și care deja a câștigat premiul omonim la ediția de anul acesta a Globurilor de Aur. Șanse mari are și pelicula franțuzească “Mustang“, în regia lui Deniz Gamze Ergüven, iar cele mai mici șanse și cele mai mari cote le au filmele “Theeb“ (Iordania) și  “A War“ (Danemarca).

Fără îndoială că nu va fi deloc simplu să ghiciți câștigătorii, ei fiind votați de 6028 de mii de oameni apropiați industriei filmului din SUA (actori, actrițe, regizori, directori de imagine, compozitori etc.), care uneori își aleg favoriții pe criterii politice, sociale sau, mai nou, dacă povestea filmului este inspirată de cazuri reale.    

The Revenant vs Spotlight

Pariurile Irinei Margareta Nistor, critic de film

„The Revenant“ are șanse mari, dar n-ar strica să fie la egalitate cu „Spotlight“. S-a mai întâmplat să fie ex-aequo în 1968 (Katharine Hepburn și Barbra Streisand). Amândouă sunt la fel de intense, sigur că „The Revenant“ e mai cinematografic, dar „Spotlight“ are un subiect îndrăzneț, chiar dacă e mai mult stil documentar TV, ce-i drept impecabil.  La categoria cel mai bun actor într-un rol principal, aș spune că va fi Leonardo DiCaprio, și nu ar fi un Oscar de consolare sau pentru întreaga carieră (de până acum, fără nici un Oscar însă!), ci pentru că-l merită pur și simplu.

La categoria asta, DiCaprio e într-o companie nobilă, dar din care se remarcă neîndoios. Doar dacă are prea mulți dușmani sau invidioși printre votanți n-o să iasă învingător. La cel mai bun regizor merg pe Inarritu, indiscutabil, chiar dacă a luat și anul trecut, chiar trei Oscaruri!. Tocmai asta demonstrează ce forță creatoare are. Miller e teribilist, McKay plicticos pentru necunoscătorii în ale finanțelor, Abrahamson nu-i cu nimic original și McCarthy, cum spuneam, bun documentarist TV.

DiCaprio vs Fassbender

Pariurile Alexandrei Olivotto, critic de film

“Spotlight“ ar putea câștiga premiul Oscar pentru cel mai bun film. Lungmetrajul lui Tom McCarthy este despre o investigație care a avut impact și o călătorie în Jurassic Park-ul presei scrise, iar media de vârstă a membrilor Academiei americane de Film (62 de ani) face ca nostalgia să aibă și ea un rol important. La cel mai bun actor în rol principal cele mai mari șanse le are Leonardo DiCaprio, urmat de Michael Fassbender. Eddie Redmayne face un rol bun, cu o transformare spectaculoasă, pe placul juriului, dar iese din calcul pentru că a luat deja anul trecut premiul la aceeași categorie în filmul “The Theory of Everything“. Plus că și ce face DiCaprio este tot o transformare. Bryan Cranston nu are nici el șanse, poate doar dacă elementul nostalgie i se rezervă și lui.

Titlul de cea mai bună actriță în rol principal ar putea reveni lui Brie Larson, pentru rolul din “Room“, care a câștigat deja la Screen Guild Awards și Globurile de Aur. Jennifer Lawrence nu mi se pare atât de convingătoare, iar Cate Blanchett a câștigat deja în 2013 pentru rolul din filmul “Blue Jasmine“. Cel mai bun actor într-un rol secundar e greu de prezis, deoarece și Christian Bale (“The Big Short“) face un rol foarte bun, la fel și Tom Hardy (“The Revenant“). Mark Rylance e singurul lucru bun din filmul “The Bridge of Spies“, însă Sylvester Stallone în rolul lui Rocky Balboa din “Creed“ ar putea face o surpriză, deoarece este în ton cu vârsta membrilor Academiei (n.r. – doar 14% au sub 50 de ani).

Până la urmă cea mai răspândită școală de actorie la Hollywood este “method acting“, astfel că mari șanse îi revin lui Christian Bale, care s-a întâlnit cu personajul pe care-l joacă, l-a cunoscut, l-a bibilit, iar cei care votează adoră genul ăsta de interpretare. La cea mai bună actriță în rol secundar i-aș da fără probleme premiul lui Jennifer Jason Leigh  din “The Hateful Eight“. La categoria cel mai bun regizor ar trebui să câștige George Miller pentru filmul “Mad Max: Fury Road. 

Cele mai citite

ANAF organizează webinarii pentru contribuabili în ianuarie 2025

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă organizarea unei serii de webinarii în prima lună a anului 2025, destinate contribuabililor care doresc să afle...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Creșterea salariului minim brut aduce majorări ale deducerii personale din ianuarie 2025

De la 1 ianuarie 2025, creșterea salariului minim brut pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei va aduce modificări importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă