9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăCulturăA murit un mare actor român, protejatul lui Silviu Purcărete

A murit un mare actor român, protejatul lui Silviu Purcărete

“Devenim mai săraci, mai singuri şi chiar mai răi… Azi noapte chiar s-a stins o stea! Drum bun şi un somn lin Ilie Gheorghe!”, a scris Alexandru Boureanu.

Ilie Gheorghe, căci despre el este vorba, a jucat memorabil în rolul lui “Faust”.  Marin Sorescu l-a considerat cel mai bun actor care l-a interpretat pe Iona.

Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940.  A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, în 1967. La Teatrul Naţional din Craiova a jucat Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău.

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României.

În 2005 a fost recompensat de Uniter cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din “Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate.

American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul “Omul anului” pe 1996. În film, a jucat în „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă