6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăCultură60 de ani de la prima ediție a Concursului “George Enescu“. 270...

60 de ani de la prima ediție a Concursului “George Enescu“. 270 de tineri muzicieni din 39 de țări

Anul 2018 marchează sărbătorirea a 60 de ani de la prima ediție a Concursului Internațional „George Enescu“ (1-23 septembrie), într-un moment cu valoare de simbol: 137 de ani de la nașterea compozitorului român George Enescu, 105 ani de când George Enescu înființa Premiul Național de Compoziție, acordat până în 1946, și sărbătoarea Anului Centenar.

Construit pornind de la valorile în care credea George Enescu, Concursul Internațional „George Enescu“ a devenit de-a lungul timpului o adevărată rampă de lansare pentru mari nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi.

În anul 1958, la trei ani de când George Enescu ne părăsise, cu sprijinul cunoscutului său discipol Yehudi Menuhin, la București au fost înființate Festivalul Internațional „George Enescu”, iar Concursul Internațional „George Enescu“ a fost lansat oficial ca parte a primei ediții a Festivalului. Devenite cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate de România, Concursul și Festivalul pun în prim-plan misiunea de a duce mai departe numele, valorile și muzica lui George Enescu.

Unul dintre primii membri ai juriului de specialitate pentru Concursul Internațional „George Enescu“ a fost legendarul violinist David Oistrah. Prezent în 1958 la București la prima ediție a evenimentului, Oistrah declara pentru Agenția Națională de Presă Agerpres: „Alegerea mea în juriul concursului m-a bucurat foarte mult, deoarece sunt convins că acest concurs este una dintre cele mai importante întreceri ale tinerilor muzicieni din ultimii ani. Prin participarea lor la această manifestare a culturii românești, muzicieni din numeroase țări ale lumii aduc mărturia înaltei lor prețuiri pentru arta marelui muzician român George Enescu”.

 

Un concurs de prestigiu

De-a lungul timpului, Ștefan Ruha, Dan Grigore, Alexandru Tomescu și Elisabeth Leonskaja au devenit laureați ai Concursului Enescu, al cărui prestigiu a crescut exponențial cu fiecare ediție. În 2016, Concursul Enescu a marcat o nouă premieră: tânărul american Zlatomir Fung, în vârstă de doar 17 ani, a câștigat Secțiunea Violoncel a competiției interpretând pentru prima dată în istoria concursului  Simfonia Concertantă pentru Violoncel de George Enescu. „Degajă optimism, un fel de pasiune clocotitoare şi este extrem de lirică”, spunea Zlatomir Fung despre compoziția enesciană.

Desfășurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediția 2014 și fiind deschis publicului larg, Concursul Internațional „George Enescu“ a înregistrat creșteri constante ale numărului de tineri artiști înscriși în competiție. Ediția 2018 a înregistrat un nou record – cu 400 de tineri muzicieni înscriși în competiție, dintre care, după selecția juriului de specialitate, intră în concurs 270 de tineri muzicieni din 39 de țări. Numărul concurenților români înscriși în competiție s-a triplat.

„Să ne amintim că George Enescu a inițiat Premiul pentru Compoziție în 1913 tocmai cu dorința de a susține dezvoltarea muzicienilor tineri, de a le oferi recunoaștere și susținere. Este ceea ce încercăm constant să facem prin intermediul Concursului Enescu și ne bucurăm că la ediția 2018 sărbătorim și cel mai mare număr de concurenți români înscriși, ceea ce arată o dezvoltare a interesului și a spațiului românesc din acest punct de vedere. Cifrele relevă că atât la nivel național, cât și la nivel internațional prestigiul Concursului Enescu este într-o continuă creștere“, a declarat Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului Enescu și al Festivalului Enescu.

 

Șase recitaluri extraordinare

În cadrul Concursului Enescu sunt interpretate, ca parte a unui repertoriu obligatoriu pentru tinerii muzicieni, mai multe lucrări de George Enescu, iar câștigătorii competiției au posibilitatea de a participa la viitoarea ediție a Festivalului Enescu, urcând pe scenă alături de mari orchestre internaționale.

Între 1 și 23 septembrie, ediția 2018 a Concursului Enescu aduce publicului șase recitaluri extraordinare, concerte cu orchestră și invitația de a urmări și de a susține pas cu pas, în toate etapele de concurs, tinerii muzicieni care vor fi stelele muzicii internaționale de mâine. 

Cele mai citite

Amenzi usturătoare aplicate de Jandarmerie după meciul FCSB – Olympiakos!

Jandarmeria Capitalei a aplicat amenzi în valoare totală de 64.500 de lei și a interzis accesul pe stadioane pentru 12 suporteri, ca urmare a...

Creștere ușoară a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele 10 luni din 2024

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a înregistrat o creștere de 3,5% în primele zece luni ale anului 2024, ajungând la un total...

Horoscop 30 noiembrie 2024. Problemele personale pot ieși la suprafață dimineața pentru fecioare

Horoscop 30 noiembrie 2024. Ultima zi a lunii noiembrie vine cu vibrații astrale care favorizează introspecția și planificarea pentru viitor. Horoscop 30 noiembrie 2024 BerbecDimineața poate...
Ultima oră
Pe aceeași temă