Coordonatorul operațiunii a fost generalul Nicolae Pleșită, șeful Centrului de Informații Externe, având aprobarea lui Nicolae Ceaușescu și a șefului DSS, Tudor Postelnicu.
Pentru punerea în aplicare a planului a fost angajat teroristul internațional Carlos Șacalul, pe numele său real – Ilici Ramirez Sanchez.
Nu sunt dovezi clare cu privire la informațiile pe care faimosul terorist le deținea atunci cu privire la organizarea sediului radioului, însă cert este că D.S.S. era de o incompetență clară. Ghidându-se după informațiile oferite de D.S.S., teroriștii internaționali au ajuns să arunce în aer secția ceho-slovacă a postului de radio.
Data de 21 februarie 1981 a picat într-o sâmbătă. La ora 21:50 telefonul a sunat în redacție și un redactor a ridicat receptorul, dar nimeni nu era pe fir. În clipa următoare, o explozie a transformat redacţia într-o grămadă de moloz. Timpul exact al detonaţiei a fost ulterior confirmat de o agenţie germană de monitorizare a seismelor pentru că deflagraţia a fost atât de puternică încât a fost înregistrată de seismografe.
Deși au folosit o cantitate uriașă de explozibil, atentatorii nu au omorât pe nimeni, însă au rănit grav câteva persoane ce făceau parte din personalul secției ceho-slovace.
Ferestrele au fost sparte pe o rază de o sută de metri în jur, iar explozia s-a auzit în tot orașul. Distrugerile suferite de clădire au fost evaluate la peste două milioane de dolari. Doi locatari din zonă şi patru angajaţi ai radioului au fost grav răniţi. Dintre aceştia, secretara cehă Maria Pulda a fost rănită mai ales la faţă. Pentru a i se reface chipul, această femeie a fost supusă de-a lungul anilor la peste 20 de operaţii. Ea a murit în 2003.
„Erau în câmpul meu de luptă. Nu cred cai verzi pe pereți. Erau agenția CIA. (…) Îmi pare rău că nu am reușit să-i omorâm pe toți”, a declarat Pleșiță, în 2004, într-o serie de interviuri acordate OTV.
Nici Pleșiță, și nici vreun alt coleg de-al său nu a fost judecați sau pedepsiți pentru această faptă.
Liviu Tofan era în acea vreme redactor-șef la secția română a Radio Europa Liberă și a adunat dovezile într-o carte, denumită „Șacalul Securității”, care conține documente, mărturii și detalii cu privire la acest atentat.