Insuficiența cognitivă, cunoscută și ca ceață cerebrală, poate persista luni de zile la pacienții cu Covid-19, chiar și pentru cei care nu au fost spitalizați, potrivit unui nou studiu, relatează CNN.
Cercetarea, publicată vineri în jurnalul academic JAMA Network Open, a constatat că aproape un sfert dintre pacienții cu Covid-19 au avut unele probleme cu memoria, și, chiar dacă pacienții spitalizați erau mai susceptibili de a avea ceață cerebrală după o infecție cu coronavirus, unii pacienți au avut și tulburări cognitive.
„În acest studiu, am găsit o frecvență relativ mare a deficiențelor cognitive la câteva luni după ce pacienții au contactat COVID-19. Deficiențe în funcționarea executivă (prorpiu-zisă), viteza de procesare și memoria au fost predominante în rândul pacienților spitalizați”, se arată în studiu.
Un alt studiu, publicat în aprilie în revista Lancet Psychiatry, a constatat că până la 1 din 3 persoane cu Covid-19 au avut simptome neurologice sau de sănătate mintală pe termen mai lung.
Câteva centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor includ dificultăți de gândire sau de concentrare, uneori denumite „ceață cerebrală”, pe lista de afecțiuni post-Covid.
„Deși majoritatea persoanelor cu COVID-19 se simt mai bine în câteva săptămâni de după îmbolnăvire, unii oameni se confruntă cu afecțiuni post-COVID”, notează CDC pe site-ul său.
„Condițiile post-COVID reprezintă o gamă largă de probleme de sănătate noi, în curs de desfășurare, pe care oamenii le pot întâmpina la patru sau mai multe săptămâni după ce au fost infectați pentru prima dată cu virusul COVID-19.”
Ce au descoperit cercetători la pacienți
15% probleme în vorbirea lor
16% deficite ale abilității mentale
18% deficite în viteza de procesare a informațiilor
20% probleme în capacitatea lor de a procesa liste cu informații
23% probleme cu memoria
24% probleme cu codificarea memoriei