Omicron se multiplică de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii umane, susține o echipă de cercetători din Hong Kong.
Studiul prezentat ar oferi primele informaţii despre modalitatea în care această tulpină virală infectează organismul uman.
Potrivit cercetării, varianta se răspândeşte însă cu o viteză mai mică în ţesutul pulmonar uman, în comparaţie cu tulpina iniţială a Covid-19, fapt care ar putea indica o severitate mai redusă a bolii.
Profesorul care a condus studiul a avertizat totuşi că ”ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare”, informează dpa. Michael Chan Chi-wai a precizat că este important de subliniat că ”severitatea bolii în cazul oamenilor nu este determinată doar de replicarea virusului, ci şi de răspunsul imunitar al gazdei în urma infectării”.
”Se observă de asemenea că, prin infectarea unui număr mult mai mare de persoane, un virus foarte infecţios poate provoca mai multe cazuri de forme severe de boală şi mai multe decese, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogenic”, a precizat Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la şcoala de sănătate publică din cadrul Facultăţii de Medicină LKS a Universităţii din Hong Kong (HKUMed).
Potrivit unui comunicat publicat de HKUMed, cercetătorii au izolat cu succes varianta Omicron şi au folosit ţesut pulmonar extirpat în urma unor tratamente ale plămânilor pentru a investiga noua mutaţie. Oamenii de ştiinţă au comparat Omicron cu tulpina iniţială, precum şi cu Delta.
Conform comunicatului de presă, Omicron se ”multiplică mai rapid decât virusul original SARS-CoV-2 şi decât varianta Delta în bronhiile umane”, mai scrie sursa citată de Agerpres.