7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăCoronavirusMedicamentele Covid-19 în care își pun speranțele experții

Medicamentele Covid-19 în care își pun speranțele experții

Cazurile severe de coronavirus se previn cu vaccinuri, dar rămân multe de făcut pentru a dezvolta medicamente care să îi trateze pe cei care au fost infectați. Dar, arsenalul angajaților din domeniul sănătății este pe cale să devină mult mai mare, relatează DPA.

Pentru a completa vaccinurile Covid-19 care s-au dovedit a fi extrem de eficiente, companiile farmaceutice din întreaga lume lucrează la medicamente pentru tratarea bolii virale. Ele ar putea fi un instrument suplimentar în eforturile de a opri pandemia și de a ajuta la protejarea oamenilor care nu au fost (poate pentru că nu pot fi), vaccinați.

Nu s-a dezvoltat niciun medicament dedicat noului coronavirus. Așadar, în unele cazuri, medicii folosesc terapiile existente în tratarea anumitor complicații ale Covid-19. Mulți pacienți spitalizați primesc un anticoagulant, de exemplu, deoarece Covid-19 crește riscul de tromboză, atac de cord și accident vascular cerebral. Antibioticele sunt adesea și ele administrate pentru a proteja pacienții împotriva posibilelor infecții bacteriene.

Dificultatea de a trata Covid-19 constă în biologia virusului, a scris recent biologul molecular elvețian Emanuel Wyler în ziarul Berliner Zeitung. Dacă te infectezi cu SARS-CoV-2, inițial nu există simptome, spune el.

„Când, printre altele, aveți o tuse sau o durere în gât, în cele mai multe cazuri sistemul dumneavoastră imunitar a început deja să lupte împotriva virusului”, scrie Wyler, care face cercetări la Centrul de Medicină Moleculară Max Delbrueck din Berlin. „Ca și în cazul gripei, medicamentele care vizează direct virusul, vin adesea prea târziu”.

Singurul astfel de medicament care a primit până acum aprobare de comercializare în Uniunea Europeană (în iulie 2020) este Remdesivir, dezvoltat de compania biofarmaceutică americană, Gilead Sciences și vândut sub numele de marcă Veklury. Utilizarea sa este indicată numai pentru tratamentul Covid-19 la adulți și adolescenți (cu vârsta de peste 12 și cu o greutate de cel puțin 40 kg).

Remdesivir

Dezvoltat inițial pentru tratamentul virusului Ebola, s-a descoperit că remdesivirul oprește dezvlotarea unei game largi de coronavirusuri umane și animale. Cu toate acestea, în noiembrie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o recomandare condiționată împotriva utilizării remdesivirului la pacienții spitalizați, indiferent de severitatea bolii, spunând că, în prezent nu există dovezi că acesta a îmbunătățit starea pacienților.

La mijlocul lunii septembrie, Comitetul Federal Comun (G-BA) din Germania, cel mai înalt organism decizional al medicilor, stomatologilor, spitalelor și fondurilor de asigurări de sănătate ale țării, a evaluat că remdesivirul are un efect redus la persoanele cu cazuri moderate de Covid-19, și deloc în cazurile severe.

Dexametazona

Deși medicamentul antiinflamator dexametazona nu a primit aprobarea oficială a UE pentru utilizare împotriva noului coronavirus, medicii din Germania l-au administrat unor pacienți spitalizați. Wyler îl numește „un medicament de bază pentru tratamentul Covid-19”. Este administrat pentru a opri o reacție excesivă, cunoscută sub numele de furtună de citokine, o fază hiperinflamatoare care apare adesea la pacienții cu Covid-19.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), responsabil cu controlul și prevenirea bolilor în Germania, dexametazona s-a dovedit a fi cea mai eficientă la pacienții cu Covid-19 care necesită ventilație non-invazivă. Dar, administrarea medicamentului pacienților cu forme mai puțin severe, poate „chiar să fie dăunătoare”, avertizează acesta.

Opt medicamente pentru tratamentul Covid-19 se află în prezent în diferite etape ale procesului de aprobare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Acestea includ medicamente cu anticorpi care sunt deja utilizate pentru cazurile ușoare ale bolii.

Folosit în cazuri speciale, de exemplu, un „cocktail” al anticorpilor monoclonali casirivimab și imdevimab, dezvoltați de compania american Regeneron Pharmaceuticals sunt vânduți sub numele de marcă Regn-CoV2. Este primul medicament recomandat de OMS pentru pacienții care au COVID-19 în fază avansată.

Anticorpii monoclonali sunt proteine fabricate în laborator care imită anticorpii naturali produși de organism pentru a lupta împotriva infecțiilor, deoarece sunt obținuți prin clonarea unei celule albe unice din sânge.

Ele sunt concepute pentru a se atașa de proteina de vârf a SARS-CoV-2. Când o fac, virusul nu poate pătrunde în celulele corpului. EMA analizează datele disponibile cu privire la utilizarea a patru anticorpi monoclonali.

Dr. Christian Drosten, șeful Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar Charite din Berlin, a declarat în podcastul său Covid-19, că administrarea de anticorpi monoclonali pentru a trata boala a fost „s-a efectuat prea târziu”, și anume, atunci când virusul s-a răspândit în corp.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Triumfătorul Trump se întoarce la Casa Albă

Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația...

Melania Trump și-a lansat propria criptomonedă, înainte de învestirea lui Donald Trump

Melania Trump, Prima Doamnă a Statelor Unite, și-a lansat duminică propria criptomonedă, $MELANIA, cu doar o zi înainte de învestirea oficială a soțului ei,...

Eliminarea facilităților în IT, construcții și agricultură provoacă nemulțumiri: „Este o greșeală majoră”

La aproape trei săptămâni de la intrarea în vigoare a eliminării facilităților fiscale în domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară, măsura continuă...
Ultima oră
Pe aceeași temă