9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăCoronavirusMai pot fi returnate amenzile date pentru nepurtarea măștii după decizia CCR?...

Mai pot fi returnate amenzile date pentru nepurtarea măștii după decizia CCR? Exclusiv

După aproape doi ani de pandemie, a reacționat și CCR cu o decizie finală dată în cazul portului de măști sanitare în pandemie. Guvernul se face că așteaptă ca decizia să fie publicată.

Decizia CCR privind amenzile ilegale date pentru nepurtarea măștii sanitare în pandemie a fost o adevărată lovitură de teatru. Deși au mai fost tentative de obținere a unei decizii, acesta a venit acum când și autoritățile de la noi luau în discuție să mai relaxeze măsurile.

Decizia CCR dată în 15 februarie nu este opțională și ea trebuie pusă în aplicare în termen de 45 de zile de la publicarea în M.O.

,,Eroarea procedurală a neobținerii avizului Consiliului Legislativ nu poate fi îndreptată. Doar un nou act normativ ar putea face asta, însă utilitatea emiterii unei noi Ordonanțe, cu același conținut, va trebui apreciată de către Guvern în condițiile actuale ale pandemiei, nu în cele de la momentul edictarii Ordonanței 192. Este așadar o chestiune de oportunitate a unei noi reglementări într-un alt context sanitar și social.”, ne-a spus avocatul Mihai Voicu.

Ce efecte are decizia CCR?

Un calcul estimativ făcut de noi arată că statul român a dat amenzi de până la 1 miliard de lei în aproape doi ani de pandemie, însă nu știm exact câte din ele au fost plătite. Cert este că banii dați nu mai pot fi recuperați.

,,Amenzile contravenționale aplicate pentru nepurtarea măștii în spatiile publice deschise pot fi atacate în instanță în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal de constatare a contravenției.

În măsura în care procesul verbal este anulat, unul dintre efectele hotarârii judecătorești consta în returnarea amenzii plătite sau înlăturarea obligației de plata a amenzii, în măsură în care aceasta nu a fost deja achitată.

Decizia CCR nu are un efect direct asupra returnării unei amenzi plătite. Doar o instanță judecătorească vă putea anula procesul verbal, dar pentru aceasta, instanța trebuie să fie sesizată de petent în termenul legal.”, a mai precizat avocatul Mihai Voicu.

amenzi nepurtare mască,amenzi
Mihai Voicu, avocat

Ce variante au cei care au plătit aceste amenzi?

Variantele nu sunt multe, pentru că cei care vor banii înapoi sau anularea trebuie să facă plângere în termen de 15 zile. De altfel, decizia CCR produce efecte doar din momentul publicării în Monitorul oficial.

,,În măsură în care contravenienții se mai afla încă în termenul de 15 zile pentru introducerea plângerii în fața Judecătoriei în circumscripția căreia a fost săvârșită contravenția o pot face acum. Pentru cei ce au depus deja plângerea (dar nu a fost soluționată încă), motivul lipsei temeiului legal pentru aplicarea sancțiunii contravenționale (că efect al Deciziei CCR) vă putea fi probabil invocat, permitind judecătorului să se pronunțe și sub acest aspect. Pentru cei ce nu au contestat în termen procesele verbale sau pentru acei contravenienți ai căror plingeri au fost respinse, Decizia CCR nu vă aduce niciun folos practic, situația rămîne neschimbata.

Este important de remarcat faptul că efectele Deciziei CCR se vor produce numai de la momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial. Până atunci Ordonanța 192 este în vigoare și, cel puțin teoretic, poate constitui temei pentru sancționare contravențională.

Desigur, întrucât se produce o dezincriminare a unei fapte (nepurtarea măștii în spațiile deschise) și chiar dacă procedurile legale – publicare, punere în acord cu legea – ar mai putea dura, cred că organele cu atribuții în constatarea acestei contravenții vor da dovada de tact în aplicarea legii.

Faptul că norma a fost declarată neconstituțională pentru o greșeală de procedură legislativă, înseamnă doar că purtarea măștii în spații deschise nu poate fi impusă sub sancțiunea amenzii, nu și că dispoziția este inutila în contextul pandemic.

Personal, i-aș sfătui pe români să respecte legea spre binele lor propriu și spre binele comunității din care fac parte.

Rămâne, desigur, fiecăruia dintre noi să judece care este acest bine și daca introducerea unei acțiuni în instanță pentru anularea amenzii reprezintă o cale spre a-l atinge sau dimpotrivă.”, a mai spus avocatul Voicu.

Guvernul spune că ține cont de decizia CCR

Ciucă ridicarea restricțiilor sanitare 15 februarie
Nicolae Ciucă

Masca rămâne obligatorie până la publicarea deciziei CCR, avertizează premierul Nicolae Ciucă.

 „Spun din capul locului că deciziile Curţii Constituţionale se vor executa. Avem în acest moment comunicatul şi trebuie să aşteptăm motivarea şi publicarea deciziei, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt în vigoare”, a declarat premierul Ciucă.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă