Europa se pregătește să intre în cea de-a doua iarnă de pandemie de Covid-19. În timp ce Estul se confruntă cu un număr record de decese, Vestul ia în calcul reintroducerea restricțiilor.
Statele lumii se pregătesc de a doua iarnă de pandemie de coronavirus, iar balanța Europei este extrem de dezechilibrată. Țările estice se confruntă cu un număr record de decese, iar sistemul medical este aproape de colaps.
Pe de altă parte, numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a crescut și în statele din Vest, iar mai multe guverne iau în calcul reintroducerea restricțiilor. Diferențele sunt enorme, iar valul 4 de pandemie a lovit puternic Bulgaria și România, care se află pe primele locuri în lume la rata deceselor.
Astfel, restricțiile dure și carantina reprezintă scenarii tot mai discutate. Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, Europa este singura regiune a lumii care înregistrează o creștere majoră a cazurilor de Covid. Suferința este acută în Europa de Est și în Rusia, care se luptă cu o creștere dramatică a numărului de morți și de cazuri, alimentată de ezitarea populației în privința vaccinării. Există țări care nu au vaccinat nici o treime din populație, iar spitalele nu mai fac față, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Săptămâna trecută, Letonia a devenit prima țară europeană care a declarat carantină, în contextul în care statul se confruntă cu o creștere acută a numărului de cazuri, pe fondul unei rate scăzute de vaccinare.
Aproximativ 56% din populația adultă este vaccinată cu schema completă, față de media UE, care este de 74,6%, arată CNN. De asemenea, Bulgaria a raportat ieri un număr record de decese, înregistrând 243 de persoane care au murit infectate cu Covid-19. În faţa creşterii numărului de infectări, ţara cu o populaţie de 7 milioane de locuitori a introdus obligativitatea certificatului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice închise.
În Bulgaria doar 24% dintre adulţi sunt vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă. Ucraina se confruntă cu aceeași situație alarmantă. În 24 de ore, 734 și-au pierdut viața, spre deosebire de ziua precedentă când au fost înregistrate 614 decese. Datele guvernamentale arată că 6,7 milioane de ucrainieni s-au vaccinat împotriva Covid-19, însemnând aproximativ 15,3%.
Autoritățile fac eforturi pentru a promova campania de vaccinare și au deschis sute de centre pentru a încuraja populația să se imunizeze. De asemenea, România se confruntă cu un scenariu dramatic din cauza numărului tot mai mare de bolnavi Covid internați în secțiile de Terapie Intensivă.
În total, în România au murit 45.503 de persoane infectate cu coronavirus, iar în ultimele 24 de ore au fost raportate 523 de decese. Potrivit ultimelor date, 5,92 de milioane de români s-au vaccinat cu schema completă, însemnând 30,7% din populația eligibilă.
Totodată, Europa de Vest se confruntă cu o creșetere în ceea ce privește numărul de infectări, în ciuda faptului că unele țări se bucură de o acoperire vaccinală aproape totală. În Germania, rata de incidență a ajuns la aproape 1, pentru prima dată în ultimele luni.
De asemenea, Belgia, alături de Irlanda, au printre cele mai mari rate de incidență din Europa de Vest. Ministrul belgian al sănătății, Frank Vandenbrouck, a declarat că țara a intrat în valul 4 al pandemiei. Mai mult de 85% din populație este vaccinată, iar autoritățile au transmis că pacienții spitalizați sunt majoritatea nevaccinați.
De asemenea, Olanda, țară care a relaxat foarte mult restrcițiile luna trecută, ia în considerare reintroducerea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului, pe fondul numărului crescut de cazuri noi.
Cu toate că aproape întregul continent se confruntă cu o creștere a cazurilor, diferența constă în rata de vaccinare a populației. Specialiștii au precizat că în Vest decesele sunt mult mai puține datorită faptului că majoritatea cetățenilor sunt vaccinați cu schema completă.
Marea Britanie are de la o zi la alta cele mai multe cazuri pozitive de Covid din zona vestică, în special după ce autoritățile au renunțat la restricții. Pe de altă parte, numărul deceselor a rămas cumva pe un platou, iar asta, spun experții, se datorează vaccinării în masă. La o privire aruncată pe harta Europei, Estul și Vestul sunt ca două lumi diferite, în care diferențele sunt datorate vaccinului.
În ciuda faptului că toate țările UE au primit milioane de doze de vaccin, problema constă în reticența oamenilor. Analiștii de la CNN au exemplificat situația României, unde vaccinarea s-a lovit de retincența populației, de o campanie de comunicare slabă din partea guvernului și de neîncrederea în autorități.
Diferența dintre iarna trecută și cea care urmează să vină este că acum statele europene au achiziționat milioane de doze de vaccin și încearcă prin diferite metode să convingă cetățenii să se imunizeze împotriva coronavirusului pentru a evita formele grave ale bolii și în cel mai negru scenariu, decesul.