2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăCoronavirusExperții anunță finalul pandemiei în 2022, în timp ce cazurile de Covid-19...

Experții anunță finalul pandemiei în 2022, în timp ce cazurile de Covid-19 explodează în Europa

Oamenii de știință au anunțat că pandemia de Covid-19 s-ar putea termina în 2022. Pe de altă parte, cazurile de infectare cu coronavirus au explodat în mai multe țări europene.

Experții au analizat momentul când Covid-19 va face tranziția de la pandemie la epidemie. Potrivit oamenilor de știință, coronavirusul va trece  la categoria de boală endemică în 2022. Specialiștii în sănătate se așteaptă ca primele țări care ies din pandemie să fi avut o combinație de rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală în rândul persoanelor care au fost infectate cu coronavirus, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India.

Dar ei avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește prin populațiile nevaccinate. Experții nu ar exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se sustrage imunității dobândite cu greu. Cu toate acestea, ei și-au exprimat încrederea tot mai mare că multe țări vor fi lăsat în urmă ce a fost mai rău din pandemie, anul viitor.

Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată. Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce Organizația Mondială a Sănătății a precizat că dacă se va atinge acest prag, „ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”.

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID și susține că oamenii se comportă de parcă pandemia a și trecut. Cazurile și decesele de COVID-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie. Cu toate acestea, Europa a făcut o excepție, Delta făcând noi ravagii în țări cu acoperire scăzută de vaccinare, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au ridicat cerințele de purtare a măștilor.

De asemenea, varianta Delta a dus și la o creștere a cazurilor de infectare cu Covid-19 în China și Singapore. Pe de altă parte, mai mulți experți au spus că se așteaptă ca valul Deltei în SUA să se încheie în această lună și să reprezinte ultima creștere majoră a COVID-19. Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard TH Şcoala de Sănătate Publică Chan a declarat că: „Tranziția va fi diferită în fiecare loc, deoarece va fi determinată de cantitatea de imunitate a populației față de infecția naturală și, desigur, de distribuția vaccinurilor, care este variabilă de la țară la țară”.

Chiar și acolo unde cazurile cresc pe măsură ce țările elimină restricțiile pandemice, precum Marea Britanie, campania de vaccinare continuă. Aproximativ 79% din populația Regatului Unit este vaccinată cu schemă completă, iar 87% din persoanele cu vârsta peste 12 ani au primit prima doză. Totuși, restricțiile relaxate au dus la o explozie de cazuri noi de infecție cu Covid-19. Miercuri au fost anunțate 41.299 de cazuri pozitive.

În același timp, Franța se confruntă cu o creștere masivă a numărului de cazuri, din ultimele luni. Autoritățile franceze au raportat 10,050 de cazuri noi de Covid-19 în 24 de ore. Totuși, aproximativ 68% din populația eligibilă este vaccinată cu schemă completă. Letonia a declarat stare de urgenţă sanitară pentru trei luni din cauza creşterii bruşte a numărului de infectări cu noul coronavirus până la niveluri record.

Spre deosebire de Franța și Marea Britanie, Letonia se află printre țările europene cu cea mai scăzută rată de vaccinare. Potrivit specialiștilor, cazurile grave de Covid-19 și complicațiile sunt regăsite în mare parte la persoanele nevaccinate, la fel și în cazul deceselor.

În acest context, Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a declarat că țarile se confruntă cu o pandemie „masivă” a persoanelor nevaccinate, iar autoritățile au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea infecțiilor și la creșterea presiunii asupra spitalelor din cauza internărilor cu Covid-19.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...
Ultima oră
Pe aceeași temă