Condiții de călătorie în Italia – ar trebui să te intereseze dacă ai de gând să pleci în Peninsulă în această perioadă a anului. Pandemia de Covid, valul 5 care bate la ușă, dar mai ales noua tulpină Omicron au obligat autoritățile să impună reguli pentru toți turiștii.
Se știe că luna decembrie este luna în care călătorim mai mult, mai ales în scop turistic. Însă, pandemia de Covid impune restricții, inclusiv la granițe, chiar dacă nu vorbim despre aceleași în fiecare stat european. Condițiile de călătorie diferă de la o țară la alta, în funcție de situația epidemiologică din zona respectivă. Prin urmare, regulile nu sunt peste tot aceleași. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să călătorești în perioada sărbătorilor de iarnă în Italia!
Condiții de călătorie în Italia. Reguli de intrare în țară
Călătorii din țările UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra și Monaco pot intra în Italia cu un pașaport sanitar care să ateste vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, inclusiv dovada vaccinării sau că s-au recuperat post-COVID sau un test RT-PCR cu rezultat negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore.
Este permisă și efectuarea unui test antigen cu rezultat negativ, dar nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrarea în Italia. În absența acestor condiții, se va aplica o carantină obligatorie de cinci zile și este necesar un test negativ la sfârșitul acesteia.
Acte necesare la intrarea în Italia
Pe lângă cartea de identitate, la intrarea în țară va trebui să completezi un formular de localizare a pasagerilor.
Ce este formularul de localizare al pasagerului (PLF)
Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) sunt folosite de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși COVID în timpul călătoriei lor cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzul sau cu mașina personală, conform platformei euplf.eu. Informațiile pe care călătorii le completează în acest document pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a-i contacta rapid.
Țările care implementează acum PLF permit prezentarea acestui document atât pe hârtie, cât și în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).
Cum accesezi formularul digital
Intri pe siteul https://app.euplf.eu sau pe siteul www.euplf.eu.
Trebuie selectată ţara de destinaţie şi mijlocul de transport cu care veţi călători. În funcţie de răspuns, pentru ţările care au propriul sistem PLF, site-ul PLF european vă redirecţionează către site-ul naţional. Este necesară înregistrarea cu o adresă de e-mail şi cu o parolă valide, după care veţi primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail furnizată.
Ce date trebuie completate în PLF
- Informații despre mijlocul de transport și călătorie;
- Informatii personale;
- Informatii de contact;
- Informații despre adresa permanentă;
- Cazare anterioară;
- Adresă temporară;
- Însoțitori de călătorie;
- Persoane de contact în caz de urgență.
Condiții de călătorie în Italia. Cine nu are voie să intre țară?
Dacă ai fost în tranzit fost în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambic, Namibia sau Eswatini în ultimele 14 zile este interzis să intre în Italia.
Călătorii din Arabia Saudită, Australia, Bahrain, Canada, Chile, Emiratele Arabe Unite, Japonia, Iordania, Kuweit, Israel, Noua Zeelandă, Qatar, Marea Britanie, Coreea de Sud, Singapore, SUA, Ucraina, Uruguay, Taiwan, Hong Kong și Macao trebuie să arate un rezultat negativ al testului efectuat cu 72 de ore înainte de sosirea în Italia și prezinte dovada vaccinării complete. În caz contrar, se va aplica o carantină obligatorie de cinci zile și este necesar un test RT-PCR negativ la sfârșitul acesteia.
Călătorii din Canada, Japonia și SUA pot intra în Italia cu dovada că s-au vindecat post-COVID.
Călătorii din orice altă parte a lumii au voie în Italia exclusiv pentru muncă, studiu, sănătate sau alte motive absolut esențiale. Mai au voie să intre cetățenii italieni sau care au membrii de familie în această țară, precum și deținătorii statutului de rezident pe termen lung, precum și cei care fac dovada unei relații emoționale stabilă (indiferent dacă conviețuiesc sau nu) cu cetățeni italieni/UE/Schengen sau rezidenți pe termen lung. Aceștia trebuie să facă dovada că călătoresc la domiciliul sau la locul de reședință al partenerului lor în Italia. Au voie să intre și sportivii care participă la competiții sportive de interes național și personalul de însoțire al acestora.
Ce pot face când ajung acolo?
În conformitate cu noile reguli aplicate din data de 6 decembrie și care rămân în vigoare până cel puțin pe 15 ianuarie, va fi necesară dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a intra în baruri, restaurante, hoteluri, săli de sport, cluburi de noapte, teleschiuri și stadioane. Nu mai este acceptat accesul doar prin prezentarea unui test negativ. Un test negativ va continua să fie acceptabil ca alternativă la dovada de vaccinare sau de recuperare post-COVID în transportul public și la locurile de muncă.
Care este situația COVID în Italia
Până la 8 decembrie, Italia a înregistrat 257 de cazuri la un milion de oameni și un deces la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 134.472 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 73,2% din populație este complet vaccinată.
Citiți România Liberă și pe GOOGLE NEWS