Eficiența vaccinului anti-Covid-19 începe să fie pusă la îndoială în special din cauza deceselor în rândul pacienților imunizați. Totuși, specialiștii americani au oferit explicații în acest sens și au clarificat fenomenul.
Activiștii anti-vaccin își pun adesea întrebarea: ce rost mai are vaccinul anti-Covid-19 dacă nu ne ferește de infectare și încă există decese în rândul persoanelor imunizate. Oficialii din domeniul sănătății își fac griji că cetățenii refuză să se vaccineze, unul dintre motive fiind lipsa de încredere în vaccinuri.
Cât de eficient este vaccinul anti-Covid-19
Analista medicală CNN Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor de politici și management al sănătății la Școala de sănătate publică a Institutului Milken al Universității George Washington a oferit explicații detaliate privind acest fenomen și motivul pentru care unele persoane vaccinate mor infectate cu coronavirus. Potrivit acesteia, vaccinurile Covid-19 sunt extraordinar de eficiente în prevenirea bolilor și în special a bolilor severe.
Cele mai recente date de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că acestea reduc probabilitatea testării pozitive pentru Covid-19 de șase ori și probabilitatea de deces de 11 ori. Prin urmare, persoanele vaccinate au de șase ori mai puține șanse de a lua Covid-19 decât cineva care nu este vaccinat. De asemenea, este de 11 ori mai puțin probabil să moară de Covid-19 comparativ cu o persoană nevaccinată.
Vaccinul nu protejează 100%
Totuși, specialistul atrage atenția faptului că vaccinul împotriva coronavirusului nu protejează 100%. „Niciun vaccin nu face, doar că practic niciun tratament medical nu este 100% eficient. Asta nu înseamnă că vaccinul nu funcționează sau că nu ar trebui să îl luați.”, a spus Leana Wen.
Persoanele mai în vârstă sau care reprezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii sunt și mai vulnerabile în fața virusului. În august, oficialii federali din domeniul sănătății au recomandat ca persoanele cu imunocompromisi moderate sau severe, care aveau vaccinurile Pfizer sau Moderna, să primească a treia doză de vaccin.
Persoanele vulnerabile trebuie să se protejeze cu măsuri suplimentare
Chiar și așa, specialiștii au atras atenția să se protejeze cu măsuri suplimentare. Wen susține că vaccinul este mult mai eficient atunci când este administrat la cât mai mulți oameni pentru a se realiza o imunizare colectivă. Astfel, cei mai vulnerabili vor fi protejați.
Un studiu realizat pe 13 state pe parcursul a șase luni a arătat că persoanele complet vaccinate au reprezentat doar 4% din totalul spitalizărilor din Covid-19. Potrivit studiului CDC, persoanele nevaccinate sunt de 17 ori mai susceptibile de a fi spitalizate pentru coronavirus decât adulții complet vaccinați. Cei care ajung la cazuri de descoperire care duc la spitalizare sunt mai predispuși să fie mai în vârstă și să aibă mai multe afecțiuni medicale.
Vaccinul a redus rata mortalității
Totodată, un studiu de modelare susținut de Institutele Naționale de Sănătate a constatat că vaccinurile Covid-19 au prevenit peste 139.000 de decese în primele cinci luni din momentul în care au fost disponibile. Până pe 9 mai, în SUA avuseseră loc aproximativ 570.000 de decese prin Covid-19. Fără vaccinuri s-ar fi putut întâmpla 709.000 de decese, arată studiile.
De asemenea, vaccinurile Covid-19 au avut un rol esențial în limitarea mutațiilor virusului. Doi cercetători francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja au explicat motivul pentru care nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului, după Delta. Smadja a susținut că pentru a apărea o mutație, virusul trebuie să circule mult.
Cum cetățenii din mai multe țări ale lumii s-au vaccinat în proporție de 70-90%, acest lucru a limitat răspândirea coronavirusului. Tot acesta a declarat că „datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.”
România și Bulgaria, printre țările cu cea mai mică rată de vaccinare
Dacă în țările Occidentale campaniile de vaccinare au fost un real suces, epidemiologii sunt tot mai îngrijorați de riscurile prezente în alte regiuni ale lumii, unde acoperirea vaccinală nu este la fel de bună. În acest caz, oficialii din sistemul medical sunt de părere că țările care au rămas în urmă cu campania de vaccinare trebuie ajutate.
Harta Europei indică faptul că țările din vest și-au îndeplinit obiectivele vaccinări, în timp ce în România și Bulgaria sistemul medical este aproape de colaps. La începutul săptămânii, reprezentanții OMS au susținut o teleconferință cu INSP, prin care și-au oferit ajutorul în combaterea crizei epidemiologice din țara noastră.
Situația în România este cât se poate de dramatică, iar spitalele nu mai fac față numărului de pacienți. Potrivit bilanțului publicat pe 18 octombrie 2020, 62.056 de persoane s-au vaccinat în 24 de ore. Astfel, România a ajuns la un număr total de 5,67 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă, însemnând un procentaj de 29,4% din populație.