Crimele comuniste trebuie recunoscute şi victimele tratate cu toată atenţia. Însă, aducerea la acelaşi numitor comun a crimelor naziste şi a celor comuniste ar putea avea ca rezultat „aruncarea Holocaustului într-un colţ cât mai întunecat al istoriei”, în special în fostele ţări comuniste, atenţionează Maximillian Marco Katz, directorul Centrului de monitorizare şi combatere a antisemitismului din România.
Într-o scrisoare adresată comisarului european Viviane Reding, miniştrii de externe din şase ţări europene (România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia şi Lituania) solicită Bruxelles-ului să introducă interdicţia negării crimelor comunismului, în întreaga UE.
În documentul obţinut de AFP, semnatarii susţin că trivializarea sau negarea crimelor totalitare ar trebui să constituie o infracţiune indiferent de regimul responsabil, potrivit unei ştiri publicate pe portalul Deutsche Welle şi în care se citează argumentaţia celor şase miniştri de externe:
„Principiile care guvernează justiţia europeană ar trebui să asigure acelaşi tratament pentru victimele tuturor formelor de totalitarism”.
Directorul Centrului de monitorizare şi combatere a antisemitismului din România precizează că articolele apărute în presă fac trimitere la conţinutul Declaraţiei de la Praga care este o declaraţie prin care crimele naziste si cele comuniste sunt aduse la acelasi numitor.
„Aceasta tendinţă, dacă va fi perpetuată şi acceptată va avea ca rezultat, în special în ţările foste comuniste, aruncarea Holocaustului într-un colţ cât mai întunecat al istoriei. Crimele comuniste trebuiesc recunoscute, responsabilitatea asumată şi victimele tratate cu toată atenţia cuvenită. Dar fără nici o legatură cu crimele naziste şi victimele Holocaustului şi cu multă atenţie la istoria pre-comunistă a celor persecutaţi/pedepsiţi de regimul comunist”, a atenţionat Maximillian Marco Katz.
Foto: Fragment din Declaratia de la Praga