Gunoiul, bată-l vina, unii se îmbogăţesc strângându-l, alţii se împiedică de el pe stradă.
Dacă vă apare un munte de gunoi în apropierea locuinţei voastre, cel mai important este să nu lăsaţi lucrurile aşa, pentru că acesta va creşte şi va creşte… Pentru a rezolva ceva, pentru a scăpa de el, trebuie să vă înarmaţi cu timp şi răbdare şi să vă găsiţi aliaţi din rândul vecinilor pentru lunga luptă ce urmează: trebuie să fiţi pe rând detectivi şi apoi petiţionari, pe la cel puţin trei instituţii locale: Primărie, Garda de Mediu şi Administraţia Domeniului Public. La primele sesizări, este posibil să nu primiţi nici un răspuns şi gunoiul să fie tot acolo. În timp însă, prin perseverenţă, rezultatele se vor vedea.
Cunosc un astfel de caz, unde un grup de zece locatari au luptat pentru salubrizarea unui colţ de stradă aflat la limita sectorului 4 cu sectorul 5. Cei zece au fost nevoiţi să depună sesizări în numele grupului la ambele sectoare, iar procesul a durat aproape un an. Dar a meritat. În această perioadă, au descoperit că maldărul de gunoi era îngroşat nu numai de oameni veniţi de departe cu gunoiul, ci şi de vecini aflaţi mai aproape decât ei de locul cu pricina. Nu îi deranja deloc să scoată gunoiul la vedere, în stradă, aşa că au fost învăţaţi, cu ajutorul legii, să-şi respecte vecinii care au dreptul la o stradă curată, la un loc sigur pentru copiii lor.
Trebuie să ştiţi că Garda de Mediu sancţionează persoanele care aruncă gunoi pe stradă sau în alte locuri publice. Un articol pe această temă găsiţi aici
Şi faptul că lupta cu gunoiul de pe stradă este o atitudine civică o demonstrează şi concursul desfăşurat de EcoPaparazzi, unde premiul I l-a primit un tânăr, Emil Dumitrele care a fotografiat un munte de gunoi printre blocuri şi maşini, imagine pe care noi o prezentăm alăturat. Detalii aflaţi pe www.ecotrend.ro. Ok, l-am văzut, e un peisaj urban urât, aşa că, dragi locatari, faceţi ceva!