1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Fondurile europene: Există şi au gust de prăjituri

Fondurile europene: Există şi au gust de prăjituri

Ne-am adunat în faţa sediului APDRP de pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti. O excursie de presă ca multe altele, cu minibus de douăzeci şi ceva de locuri, reporteri, cameramani cu bagaje voluminoase şi sticle de apă cumpărate pe fugă. Ne aştepta un drum scurt pe Autostrada Soarelui, apoi unul lung pe şoselele naţionale şi judeţene cu o singură bandă pe sens, care ajung la Tulcea şi în împrejurimi.

APDRP înseamnă Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Rolul ei este să deruleze fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea rurală şi să se asigure că ce finanţează se întâmplă în ritmul stabilit. Rolul jurnaliştilor este să vedem dacă APDRP chiar face ce afirmă că face, şi apoi să spunem oamenilor despre asta.

După câteva ore de mers pe o şosea cu zone agricole fertile, în care am numărat şi câteva turbine eoliene, ne oprim în satul Greci din judeţul Tulcea. Aici facem cunoştinţă cu propietarii unui laborator de prăjituri, torturi şi fursecuri, produse integral din ingrediente naturale şi fructe din livezile proprii. Unim câteva mese într-un şir lung, ca la nuntă, şi, în timp ce înfulecăm prăjituri şi bem pahare de apă, ascultăm cu reportofoanele pe masă povestea afacerii lor.

Au achiziţionat terenul în Greci, pe care au construit o hală şi au amenajat o livadă. Apoi au stat pe gânduri. Oscilau în producţia în domeniul panificaţiei şi patiseriei, şi cea a plantelor medicinale. Au ales prima variantă. La început au produs prăjiturile manual, cu trei angajaţi şi le-au distribuit în reţeaua de magazine proprii, construită cu migală din 1992, când se ocupau cu comerţul. Din 2004 au trecut la producţie automată. S-au specializat în logistică, marketing, au înfiinţat trei firme şi s-au extins cât le-a fost plapuma. În 2007, cu a treia firmă, s-au axat pe cofetărie, gelaterie şi prelucrarea fructelor. Doi ani mai târziu s-au hotărât să apeleze la fonduri europene, aşa că au apelat la APDRP şi la un consultant.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1 723 418 lei. Cu banii au cumpărat utilaje de producţie şi de transport specializat şi aparatură pentru laborator. Achiziţiile au permis creşterea capacităţii de lucru cu 25%, dar şi a vânzărilor şi a calităţii produselor. Valoarea finanţării nerambursabile este 861 709 lei, iar data finalizării a fost anul 2010, la doi ani şi trei luni de la momentul depunerii cererii.

„Mi-e imposibil să concurez cu cei care fac prăjituri din produse artificiale”, recunoaşte dl. Vals, patronul societăţii Piccolo Angelo, descendentul unei familii de italieni stabilită în Greci acum patru generaţii. „Prăjiturile lor sunt mai frumoase şi au termen de garanţie mai lung.”

În ciuda acestui „inconvenient”, familia Vals exportă o parte din produse (fursecuri, dulceţuri) în Grecia şi Italia, şi au o reţea de distribuţie proprie, cu 15 maşini care circulă zi de zi prin judeţ şi prin ţară, către o reţea de clienţi formată de-a lungul anilor. Acum au ajuns la 110 de angajaţi cu care, în perioadele bune, produc, distribuie şi vând în fiecare zi aproape două tone de pâine, fursecuri, torturi etc. În total fac peste 400 de produse în laboratoarele proprii şi au câteva reţete inventate de ei cu ajutorul oamenilor specializaţi.

„Ne dorim să facem produsele cât mai naturale, spune doamna Paulina Vals. „De aceea prima investiţie a fost livada, abia apoi celelalte. Dacă mergeţi în spatele clădirii, veţi vedea o cultură de căpşuni, de zmeură şi coacăze.”

APDRP au contribuit în acest proiect prin schema de ajutor de stat pentru stimularea IMM-urilor, care procesează produse agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în contextul...
Ultima oră
Pe aceeași temă