Deschiderea ofertelor pentru privatizarea firmei Oltchim, odinioară un gigant chimic est-european, a semănat ieri cu un spectacol bulevardier, în care patronul OTV, Dan Diaconescu, s-a bătut pe umăr cu şeful OPSPI, acuzând statul că face jocurile PCC.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) nu a primit ieri mai multe oferte decât acum trei zile pentru privatizarea uzinei chimice vâlcene Oltchim, alţi potenţiali investitori importanţi, aşteptaţi de Guvern, precum companii din vestul Europei sau Gazprom, nedepunând oferte.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declarase miercuri la Rm.Vâlcea că sunt mai mulţi investitori interesaţi de privatizare, anume „firme din Vest”. La începutul săptămânii s-a luat decizia amânării privatizării – motivele nefiind mărturisite oficial – pentru a permite grupului rus Gazprom să depună o ofertă prin intermediul unor subsidiare. Ruşii au cerut însă o amânare de două săptămâni pentru a putea – au zis ei – evalua impactul unor litigii juridice referitoare la privatizare, deschise acum o săptămână de patronul OTV, Dan Diaconescu.
Aceiaşi ofertanţi mari şi laţi
OPSPI a primit aceleaşi oferte ca şi în urmă cu câteva zile, unele fiind îmbunătăţite, după cum au declarat cei care le-au depus. Acestea au venit de la polonezii de la PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex, companii deţinute de omul de afaceri autohton Ştefan Vuza şi de la Dan Diaconescu.
Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim şi competitor al uzinei vâlcene prin producţia sa de la fabrica Rokita din Polonia, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cât şi pentru preluarea creanţelor AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.
Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele AISA Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.
Dan Diaconescu a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe. Ofertele propriu-zise, conţinând sumele plătite de cei interesaţi, urmează să fie deschise vineri.
De aşteptat – Dan Diaconescu s-a luptat cu „ciocoii”
Parcă pentru a confirma cele spuse de premierul Victor Ponta acum două zile, că se aşteaptă ca privatizarea să devină un „spectacol mediatic”, Dan Diaconescu s-a dat în spectacol certându-se cu şeful OPSPI, Remus Vulpescu, acuzându-l că face jocurile PCC şi că acesta caută pretexte pentru a-i respinge o ofertă salvatoare, depusă de el alături de un investitor străin.
Procedura schimbării ofertei cu una mai avantajoasă a presupus retragerea celei vechi şi înlocuirea acesteia cu alta nouă. Dan Diaconescua a acuzat ieri că retragerea ofertei vechi nu ar fi fost necesară – fiind vorba doar de un truc. Oficialii OPSPI ar fi trenat procedurile presupuse de reînnoire a ofertei, pentru a fi depăşită ora 12.00 până la care ofertele puteau fi depuse. Intenţia a fost scoaterea sa din joc. „M-au tot invitat la cafele, secretarele de-abia se mişcau şi păreau că nu ştiu ce trebuie să facă, până s-a făcut 12.10”, a spus el. Fără a prezenta documentele deţinute, Dan Diaconescu a fluturat în faţa camerelor de luat vederi ceea ce el numea dovezi ale faptului că OPSPI sprijină procedura privatizării PCC. Deşi oferta lui Dan Diaconescu a fost depusă la 10 minute după expirarea termenului, şeful OPSPI a afirmat ulterior că va propune comisiei de licitaţie primirea ofertei de la Diaconescu, decizia finală aparţinând însă acestei comisii.
Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat joi că a dublat valoarea ofertei pentru preluarea Oltchim şi că îi pregăteşte o surpriză premierului Victor Ponta, aducând un investitor străin la combinatul din Râmnicu Vâlcea. „Am dublat oferta pentru Oltchim, dar caietul de sarcini îmi interzice să divulg valoarea. Îi pregătesc o surpriză premierului Ponta (…) şi aduc un investitor străin”, a afirmat Diaconescu anterior şedinţei de licitaţie. Diaconescu a depus în urmă cu aproximativ o săptămână trei acţiuni în instanţă, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.
10 minute după ora-limită a depus Dan Diaconescu oferta sa şi a unui investitor străin misterios pentru Oltchim.