9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialUnde ascunde Guvernul mamuţii energetici

Unde ascunde Guvernul mamuţii energetici

Înfiinţarea complexurilor energetice blochează investiţiile din domeniu.

 
Banca Mondială recomandă, în ra­portul de evaluare a sectorului ener­getic din România renunţarea la înfiinţarea celor două complexuri energetice gigant, care ar urma să în­globeze 92% din producătorii de energie. Potrivit raportului Băncii Mondiale întocmit şi prin consultanţa Fondului Monetar Internaţional, consti­tuirea celor doi giganţi din energie blochează, încă de la anunţarea proiectului, in­vestiţiile din domeniu.

Reformă şi listare la Bursă

Experţii Băncii Mondiale (BM) au recomandat autorităţilor de la Bucureşti un set de acţiuni urgente pentru atragerea investitorilor şi repunerea pe picioare a sistemului de producere a energiei. Ca acţiune urgentă, guvernanţilor li se sugerează să anunţe public şi grabnic renunţarea la planul de înfiiţare a complexurilor energetice.

„Guvernul anunţă anularea planului de a crea două companii energetice şi reia punerea în aplicare a angajamentelor din Energy Road Map-2003,  aceasta fiind o strategie echilibrată de atragere a investitorilor şi de dezvoltare a societăţilor de stat viabile. Aceasta include listarea Hidroelectrica,  Nuclearelectrica, Electrica şi Romgaz”, menţionează prima măsură de acţiune din raportul Băncii Mondiale.

Deşi experţii BM au solicitat un răspuns oficial la această problemă, din partea Ministerului Economiei reacţia a venit după o lună, fără semnătura ministrului de resort şi consemna doar un punct de vedere.

Scenariile oficialilor

Ieri, Ministrul Economiei, Ion Ariton, într-o declaraţie pentru Agerpres, a anunţat că se va continua procesul de analiză pentru înfiinţarea companiile Electrica şi Hidroenergetica, sau formarea a două complexuri energetice, unul pe lignit şi unul pe huilă.

„Suntem în plin proces de reorganizare a sectorului energetic. Analizăm atât eficienţa înfiinţării celor două companii, cât şi scenariul formării celor două complexuri din sector”, a afirmat Ion Ariton.

Cât priveşte „scenariul for­mării a două complexuri din sector”, acesta vizează renun­ţarea la includerea în planuri a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar ar include alături de unităţile de producere a energiei în termocentrale, mine de lignit şi huilă.

Specialiştii în energie consideră însă că prin această „strategie”, guvernanţii încearcă să „salveze” anumite mine prin eventualul profit obţinut din energie ter­mo, Uniunea Europeană inter­zicând alocarea de fonduri directe către mineritul falimentar.

Necesar de investiţii

Pentru următorii zece ani, specialiştii BM au estimat că necesarul de investiţii în sectorul energetic este foarte mare, fiind estimat la circa 30-35 miliarde de euro, din care aproape jumătate în producţia de energie electrică.

De asemenea, BM a reco­man­dat reorganizarea secto­ru­lui prin listări la Bursă, pri­va­ti­zarea unor pachete deţinute de companiile de stat şi încheierea unor contracte bilaterale transparente.

Raportul Băncii Mondiale consemnează că înainte de anun­ţarea planului de înfiin­ţare a giganţilor ener­getici, în România au venit companii cu tra­diţie precum CEZ, Enel, E. ON, GDF şi OMV. La sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, s-au retras patru din cele şase companii implicate în proiectul reac­toarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. 

Cele mai citite

Vladimir Putin este deschis să discute despre un acord de încetare a focului, dar fără concesii teritoriale

Putin insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat surse pentru Reuters Vladimir Putin este deschis să discute cu...

Victoria lui Trump este un apel final pentru progresiștii din Europa

Progresiștii din Europa se confruntă cu un moment decisiv: fie iau măsuri imediate și semnificative pentru a se implica în sprijinirea celor 12 milioane...

Ambasada SUA de la Kiev, închisă temporar, din cauza unui posibil atac aerian major

Departamentul pentru Afaceri Consulare de Stat al SUA a transmis că Ambasada SUA la Kiev a primit informații despre un potențial atac aerian semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă