Un bebeluş a murit, iar fratele său geamăn este în stare gravă, după ce au fost internați în Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, informează, duminică, Digi 24.
Gemenii s-au născut prematur, iar la scurt timp s-au îmbolnăvit. Speriaţi după moartea primului nou-născut, părinţii au cerut transferul celui de-al doilea la Spitalul Judeţean din Iaşi, iar medicii de acolo au confirmat infecţia nosocomială şi în cazul acestuia.
„A venit cu infecţie nosocomială. Copilul era colonizat cu Klebsiella, la fel ca şi fratele lui. Nu a murit, ci a avut hemoragie intraventriculară”, a declarat Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternității Cuza Vodă din Iași.
„În ultimul timp s-a făcut un exces de antibiotice peste tot, chiar Organizaţia Mondială a tras un semnal de alarmă că în anul 2020, la fiecare minut, va muri un copil de infecţie nosocomială. Tocmai din cauză că s-au creat germeni rezistenţi”, a explicat Anca Bivoleanu.
Consiliul Judeţean Neamţ a cerut o anchetă la maternitatea unde s-au născut bebeluşii, iar reprezentanţii Directiei Sanitare au luat deja probe.
Cei doi bebeluşi au fost născuţi prematur la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, în 9 iulie, în urma unei operaţii de cezariană. După câteva zile, unul dintre bebeluşi a murit/
Conform presei locale, reprezentanţii spitalului din Piatra Neamţ au declarat că, imediat după naştere, gemenii au fost puşi pe terapie intensivă în secţia de neonatologie, sub tratament de specialitate, respectiv pe antibioterapie de protecţie.
În urme necropsiei bebeluşului decedat, medicii au stabilit că acesta a murit din cauza unor ”focare hemoragice cerebrale”, despre care reprezentanţii Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au spus că sunt „destul de frecvente la copii născuţi prematur”.
Legat de infecţia cu Klebsiella, managerul SJU Piatra Neamţ a susţinut că în săptămâna în care s-au născut gemenii DSP a făcut un control, iar rezultatele au arătat că nu există ”niciun fel de încărcătură bacteriană”: „În săptămâna în care s-au născut cei doi copii s-a făcut un control încrucişat al DSP, iar în probele care au fost luate nu s-a evidenţiat niciun fel de încărcătură bacteriană”.