0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPersoanele vizate de Panama Papers, ironizate de publicația Charlie Hebdo

Persoanele vizate de Panama Papers, ironizate de publicația Charlie Hebdo

Persoanele vizate de scandalul „Panama Papers” au fost ironizate de revista satirică „Charlie Hebdo”, care a dedicat prima pagină de săptămâna aceasta dezvăluirilor privind eludarea impozitelor la nivel internaţional considerate „terorism fiscal”, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Astfel, „Charlie Hebdo” a titrat pe prima pagină o lozincă ironică la adresa celor bogaţi, „Je suis Panamá”, parafrazând sloganul care a stat la baza mobilizării generale după atentatul din 2015 împotriva acestei reviste pariziene. 

Pe prima pagină a numărului care este pus în vânzare miercuri se vede caricatura unei manifestaţii a milionarilor care, în afară de a prezenta semne ostentative ale bogăţiei lor, flutură pancarte în care se poate citi mesajul „Je suis Panamá’” (sunt Panamá). 

Citește și: Panama Papers: Șefii Fiscului și Oficiului pentru Spălarea Banilor, chemați să dea explicații în Camera Deputaților

O aluzie clară la ţara aflată în ochiul uraganului după ce un grup de ziarişti internaţionali a publicat începând de duminică conţinutul arhivelor asociaţiei panameze de avocaţi Mossack Fonseca privind activitatea lor de patru decenii de creare a unor societăţi opace pentru potentaţi din întreaga lume. 

Sloganul „Je suis Panamá’” face referire la „Je suis Charlie”, utilizat în manifestaţiile de solidaritate cu revista „Charlie Hebdo”, după atacul jihadist asupra redacţiei sale din 7 ianuarie 2015.

Citește și: Controversa Panama Papers: Casa de avocatură Mossack Fonseca denunță un atac informatic operat de pe servere străine

Scandalul „Panama Papers” a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ). 

În urma acestei controverse, premierul Islandei a demisionat. Alți reprezentanți vizați de ancheta jurnalistică sunt apropiați ai lui Marine Le Pen, David Cameron, Vladimir Putin.

Potrivit RISE Project, pe listă figurează și numele a peste 100 de români.

Citește și: Mariajul fiicei mai mici a lui Putin, vizat de ancheta Panama Papers

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă