Definitia unui Acoperis Sanatos este una foarte simpla: acoperis functional, cu o durata mare de viata si in realizarea caruia s-au eliminat toate viciile care ar putea conduce la degradarea acestuia.
Un “Acoperis Sanatos” nu se rezuma doar la o tigla performanta. La fel de importante sunt si structura din lemn, sistemul de ventilare, folia anticondens si accesoriile.
Sa le luam pe rand…
Invelitoarea din tigla metalica
Ce defineste o tigla metalica de calitate?
- Sa fie realizata dintr-o materie prima de buna calitate.
- Sa aiba un strat de protectie de zinc care sa asigure protectia impotriva coroziunii.
- Sa nu genereze focare de coroziune.
- Sa aiba o vopsea cat mai rezistenta astfel incat aspectul estetic al casei tale sa se pastreze pentru o perioada cat mai lunga.
Cand alegi tigla metalica, trebuie sa ai in vedere patru aspecte importante: grosimea, stratul de zinc, stratul de vopsea si profilul.
Grosimea influenteaza rezistenta tablei in fata intemperiilor si impotriva deformarii in timpul procesului de montaj. Alege tigla metalica cu grosime minima de 0,5 mm!
Stratul de zinc de protectie al otelului previne ca tigla metalica sa rugineasca. Daca vrei un acoperis care sa reziste, pe bune, peste 50 de ani, in primul rand, trebuie sa ai grija ca acel material sa nu rugineasca. Daca tigla metalica se decoloreaza, o poti revopsi, dar daca a ruginit vei fi fortat sa o inlocuiesti.
De 30 de ani de cand se monteaza tigla metalica in Europa s-a observat ca protectia otelului de 0,5 mm cu un strat de zinc de 225 g/mp nu va reusi sa depaseasca o durata de viata de 20 de ani. Din acest motiv, este indicat sa folosesti o tigla metalica cu un strat de protectie de 275 g/mp de zinc, pentru o durata de viata de 50 ani.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi tigla metalica este stratul de vopsea. La ora actuala, pe piata, exista trei tipuri de vopsea:
- poliester (cea mai des vanduta si care se gaseste in finisaj lucios si mat),
- poliester cu poliuretan (vopseaua ce se regaseste in gama Herculit a celor de la Impro)
- poliuretan (cea mai rezistenta dintre toate. Tigla metalica Budmat Venecja este acoperita cu o astfel de vopsea).
Profilul tiglei metalica
Majoritatea profilelor de tigla metalica au o terminatie frontala de 2-3 cm. Aceasta terminatie frontala reprezinta o piedica in scurgerea fluenta a apei de pe acoperis. In timp, se degradeaza stratul de vopsea si in 18 – 20 de ani pot sa apara focarele de coroziune.
Asa ca se recomanda sa achizitionezi o tigla metalica care sa nu aiba terminatie frontala, ci sa aiba o ranforsare pentru ca panourile de tigla sa se clipseze unul de altul si sa nu se retina apa pe zona respectiva.
Elemente de ventilare
Majoritatea oamenilor considera ca partea exterioara a tiglei metalice intra cel mai mult in contact cu umiditatea (zapada, ploaie). Insa, realitatea e total alta. 9-10 luni pe an partea interioara a tiglei metalice este supusa condensului .
Condensarea are o cauza foarte specifica: diferentele de temperatura din interiorul si exteriorul casei. In spatele tiglei metalice se formeaza, astfel, condensul.
Pentru a evita aparitia condensului, este extrem de important sa instalam elementele de ventilare. Elementele de ventilare vor face un flux de aer sub tabla, care va elimina condensul de sub invelitoare. Astfel, cu o buna termoizolatie si un sistem de ventilare corect nu se va mai crea umiditate pe spatele foii de tabla.
Folia anticondens
Folia anticondens este o componenta esentiala a sistemelor de invelitoare. Rolul ei este de a pastra structura de lemn uscata si ventilata si de a preveni scaderea randamentului termoizolatiei, realizate la nivelul acoperisului. Este foarte important ca folia anticondens sa aiba o rezistenta la temperaturi extreme de peste +100⁰C si sa vina cu un set de benzi adezive integrat, astfel incat sa permita o etansare perfecta.
Banda etansare sipca
Tinand cont ca scandurile pot avea dimensiuni diferite, de 2.2, 2.4, 2.6, etc., atunci cand bati o sipca peste folie, din cauza acestor diferente, folia nu va fi perfect lipita de scandura si exista riscul ca in anumite pozitii sa avem lufturi de cativa mm.
Atunci cand folia anticondens directioneaza picaturile catre sistemul de scurgere, o parte din picaturi pot ajunge intr-o astfel de zona de luft, permitand picaturilor sa se infiltreze in casa prin zonele in care folia a fost perforata de cuiele cu care s-a fixat sipca de lemn. Banda de etansare previne astfel de situatii. Banda de etansare se lipeste pe spatele sipcii si in momentul cand bati cuiele in sipca, ea se muleaza pe forma scandurii si astupa toate golurile.
Astfel, picaturile de condens nu mai ajung in lufturi, ci se duc direct spre jgheab si nu mai exista riscul de infiltatii.
Burete expandabil
Rolul buretelul expandabil este unul foarte simplu: elimina riscul de infiltratii la nivelul zonei de calcan si dolie. In sezonul rece, in aceste zone, zapada persista mai mult (se topeste mai greu) si creste riscul aparitiei de infiltratii.
Solutia profesionala – buretele expandabil cu o latime de 4cm care se lipeste si se umfla, astfel incat preia forma tablei si astupa tot golul respectiv, atat in zona de dolie, cat si in zona de calcan.
Mai multe informatii despre secretele unui acoperis sanatos gasesti aici.