Dacă obișnuiești să-ți primești în vizită rudele sau dacă ești gazda unor petreceri între prieteni care se termină a doua zi, cu siguranță în casa ta trebuie să există o cameră de oaspeți.
Nu te îngrijora dacă, în casa ta, nu mai este loc disponibil pentru a organiza un spațiu destinat invitaților care rămân peste noapte, căci poți improviza o cameră de oaspeți foarte reușită folosindu-ți imaginația. De asemenea, îți spunem noi și alte sfaturi care să-ți fie de ajutor în acest proiect de amenajare.
1. Alege cu atenție patul, cea mai importantă piesă de mobilier din camera de oaspeți
Așa cum te așteptai, probabil, patul este piesa centrală al unui dormitor pentru oaspeți. Și, cu toate că acesta trebuie să le asigure invitaților care înnoptează la tine un confort sporit, acest lucru nu înseamnă că este absolut necesar să alegi un pat matrimonial. De mult ori, spațiul disponibil nu îți permite să selectezi un pat foarte mare, însă din fericire există și variante compacte și funcționale, precum și modele rabatabile, care se pot ridica pe perete atunci când nu sunt folosite. Verifică și magazinele online care oferă cadre de pat și paturi complet echipate pentru că poți găsi modele interesante la prețuri accesibile.
În cazul în care biroul de acasă sau livingul servesc, ocazional, drept dormitor pentru oaspeți atunci patul va fi înlocuit de o canapea extensibilă.
2. Transformă camera copilului în cameră de oaspeți
Copiii au crescut și au decis să se mute din casa părintească? Regândește camera acestora și transformă încăperea într-un dormitor pentru invitați. În principiu, pentru a pregăti camera pentru noii să locatari ”de ocazie” poți strânge în cutii manualele, caietele și jucăriile care au rămas în camera copiilor, dacă ele există. De asemenea, o idee foarte bună este să vopsești pereții într-o nuanță neutră (albul este varianta sigură în orice situație!) și să renunți la posterele sau desenele de pe pereți. Cât despre vechiul mobilier, acesta poate fi folosit dacă se află într-o stare bună – cu atât mai mult poți păstra paturile twin sau supraetajate, care pot acomoda cel puțin 2 oaspeți!
3. Mizează pe minimalism
Atunci când amenajezi o cameră de oaspeți una dintre cele mai bune opțiuni este să mizezi pe minimalism. Cu siguranță nu vrei să investești un buget foarte mare în acest proiect și nici nu este necesar, dacă știi să alegi corect acele piese de mobilier și accesorii indispensabile dintr-un astfel de spațiu. Pe lângă pat, despre care am stabilit deja că este esențial în camera de oaspeți, alege și două noptiere, pe care să poți așeza câte o veioză. De altfel, un dulap cu uși sau chiar un mic dressing deschis poate fi util pentru momentele în care prietenii sau rudele stau la tine pentru o perioadă mai lungă. Pentru a îmbunătăți estetica spațiului alege un tablou cu o imagine liniștitoare sau optează pentru integrarea unor plante verzi de apartament.
4. Amenajează camera oaspeților în mansardă
Locuiești într-o casă cu mansardă? Ei bine, această anexă a locuinței tale pe care suntem aproape convinși că o utilizezi ca spațiu de depozitare poate fi valorificată și transformată într-o cameră de oaspeți. În ceea ce privește designul, ai la dispoziție mai multe variante; pe de-o parte, poți crea un dormitor inspirat de moda scandinavă, care mizează pe un stil călduros și prietenos, sau poți chiar să așezi direct pe podea o saltea spațioasă și confortabilă. Decorează cu covorașe din blană și nu uita să adaugi ferestrelor jaluzele sau rulouri, pentru ca cei care sunt cazați în mansardă să poată ajusta cantitatea de lumină naturală care pătrunde în interior.