-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Varstnicii vor depasi jumatate din populatia Romaniei

Varstnicii vor depasi jumatate din populatia Romaniei

Cartea Verde a Populatiei din Romania, publicata de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, cu sprijinul UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, avertizeaza asupra declinului demografic, precum si a fortei de munca.
Romania se confrunta cu o serie de schimbari demografice ce vor avea implicatii pe termen lung. Populatia tarii a scazut cu un milion intre 1992 si 2002 si continua sa scada constant. Aceasta tendinta este determinata de fertilitatea scazuta (1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1, care ar asigura inlocuirea populatiei) si de migratia externa mare – aproximativ doua milioane de romani se afla legal peste hotare, dar numarul celor emigrati ilegal este necunoscut. In prezent, din 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane tineri si copii, iar 6 milioane sunt varstnici peste 50 de ani. Tabloul demografic va arata complet diferit peste cinci decenii, cand pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie si vor fi mai putini adulti si copii – se arata in Cartea Verde a Populatiei. Studiul arata ca numarul asiguratilor a scazut la jumatate. Raportul dintre salariati si pensionari s-a redus dramatic in ultimii 17 ani. Daca in 1990 munceau cu acte in regula 8,1 milioane de romani, acum platesc asigurarile sociale doar 4,5 milioane de persoane. Aceasta situatie este determinata in special de emigratie si munca la negru. Desi populatia activa numara 10,5 milioane, doar cele 4,5 de milioane de salariati au asigurari de pensii, fapt ce va genera probleme serioase pe termen lung, cand vor atinge varsta de pensionare si vor impovara bugetul de stat din care se vor plati ajutoarele sociale. Pe de alta parte, cresterea sperantei de viata a pensionarilor s-a marit constant. Acum, la patru pensionari sunt trei angajati care platesc asigurarile sociale, dar peste trei decenii se prefigureaza un raport mult mai mare, daca nu se iau deciziile necesare.
Peste 25-35 de ani, populatia de varsta activa – care plateste aceste costuri prin taxe si contributii la fondurile de asigurari – va fi mai putin numeroasa, ceea ce va duce la cresterea semnificativa a impozitelor. Daca pe plan intern tendinta poate fi combatuta prin asigurarile de pensii private, cresterea varstei de pensionare, descurajarea pensionarii anticipate si incurajarea muncii in regim de lucru partial, precum si politici tintite pe varste, locuri de munca pentru populatia de peste 45 de ani si a celei feminine, problema emigratiei trebuie tratata diferit. Fenomenul emigratiei nu este cuantificat, si Romania s-ar putea transforma, dintr-o tara de tranzit, in destinatie pentru asiatici – prognozeaza cercetatorii studiului.
Argumente

« Aprilie 2007
Populatia Globului: 6.584.660.000 – a crescut cu 84,6 milioane din martie 2006.
Populatia Romaniei: 21.570.000 – a scazut cu 40.000 din ianuarie 2006.

« Declin
Romania a intrat in al optsprezecelea an de scadere a populatiei
si nu exista perspective de stopare a acesteia. CNPD construieste trei scenarii ale viitorului tarii,
in functie de masurile factorilor decizionali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă