Penalităţile la întreţinere nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Mai mult, suma penalizărilor nu poate depăşi suma la care s-a aplicat. Adică, dacă întârzii o perioadă mai mare de timp cu plata întreţinerii la care s-au aplicat penalităţi suma totală finală la plată nu poate fi mai mare decât dublul celei datorate.
Sumele de bani adunate de asociaţiile de proprietari din penalităţi nu pot fi utilizate în orice scop, de exemplu pentru salarii, spune preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.
„Sumele adunate din penalităţile de întârziere la plata întreţinerii pot fi utilizate de exemplu la lucrări de reparaţie sau modernizare, legea nepermiţând folosirea acestor bani pentru fondul de rulment sau pentru plata salariilor”, a menţionat Mihai Mereuţă.
Plafon pentru penalităţi
Asociaţia de proprietari poate stabili (în adunarea generala la propunearea comitetului executiv) un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
Practic, aplicarea de penalizări poate începe în cazul locatarilor restanţieri în a 51-a zi de la data afişării: 20 de zile perioada de graţie pentru plata întreţinerii afişate, la care se mai adaugă încă 30 de zile. În această situaţia, penalizările încep să curgă cu a 31 zi de la data afişării întreţinerii la avizier.
Administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum cinci zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier sau delegat.
Perioada de prescriere
După 90 de zile de neplată a întreţinerii, asociaţia de locatari are dreptul să ceară în instanţă recuperarea sumei datorate de locatar. În cazul în care asociaţia a omis să acţioneze în judecată pentru recuperarea banilor, datoriile se prescriu în termen de trei ani de la data efectuării lor.
Sunt situaţii în care numărul restanţierilor dintr-un bloc ajunge şi la 30-35%. Într-un an, din penaliţăţile aplicate se poate ajunge şi la peste 10.000 lei pentru o asociaţie, precizează Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.
„Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă”, a declarat Radu Opaina.