Î.Lucrez de nouă luni la o firmă de soft şi acum mi s-a oferit posibilitatea să intru la o instituţie publică pe postul de funcţionar. Cântărind remuneraţia dintr-o parte şi din cealaltă, reiese că pe postul acesta iau mai mulţi bani decât pe celălalt, în schimb, cel de la stat îmi oferă carte de muncă, program de opt ore şi siguranţă. Cât de bine este să lucrezi la stat?
R.Întrucât ambele variante de job presupun avantaje şi dezavantaje, procesul de luare a deciziei trebuie precedat de o analiză serioasă, care să pornească de la obiective şi priorităţi.
Analizaţi dacă activitatea pe care o desfăşuraţi în prezent la firma de soft vă conduce pe traiectoria profesională pe care v-o doriţi, care este nivelul de performanţă pe care l-aţi atins, ce posibilităţi de creştere profesională există pentru dvs. în această firmă. O parte dintre răspunsurile de care aveţi nevoie pentru această analiză le aflaţi doar în urma unei discuţii cu angajatorul. Schimbarea actualei forme de colaborare într-una bazată pe contract individual de muncă şi negocierea unor clauze clare legate de timpul de lucru, salariu, ore suplimentare este esenţială. Pentru a lua o decizie corectă, trebuie să cunoaşteţi rezultatele evaluării activităţii dvs., care este perspectiva schimbării formei de colaborare, care este situaţia financiară a firmei, dar şi prognozele de dezvoltare a le businessului.
În cazul în care obiectivele dvs. viitoare urmăresc asigurarea stabilităţii jobului, o colaborare pe bază de contract de muncă şi mai puţin interese de ordin financiar, puteţi alege să lucraţi în sectorul de stat. Un job în acest sector vă poate asigura şi alte avantaje, cum ar fi: existenţa unei structuri organizatorice bine determinate, proceduri de lucru, instrumente de evaluare a performanţei, posibilităţi de dezvoltare profesională.
Mihaela Manolache, Senior consultant Skill Team Consulting