Penuria de medici din departamentul din nordul Frantei, Pas-de-Calais, mai ales de specialisti, determina recrutarea in numar din ce in ce mai mare de medici straini. Doctorul Béthune, medic generalist in localitatea Calais si vice-presedinte al ordinului departamental al medicilor, estimeaza ca fenomenul s-a amplificat dupa intrarea Romaniei in Europa, scrie ziarul La Voix du Nord, citat de Agerpres.
"Primim cam zece medici romani pe an in departament", potrivit doctorului din Calais. Recrutarea este facilitata si de faptul ca resortisantii europeni se pot instala in Franta fara nicio conditie prealabila. In ceea ce-i priveste pe resortisantii din tari extra-comunitare, cea mai mare parte isi fac studiile in tara de origine si urmeaza o specializare in Franta.
Pentru doctorul Béthune, medicii veniti din strainatate sunt primiti cu bratele deschise data fiind lipsa de personal medical. Totusi, statutul noilor veniti provoaca o polemica: formarea in medicina difera de la o tara la alta si, desi sunt acceptati cu diploma straina, ei nu au acelasi statut ca medicii francezi. "Medicii cu diploma obtinuta in strainatate sunt contractuali, sunt exploatati", afirma doctorul Béthune. Mai putin bine remunerati decat medicii francezi, pot fi ei considerati "medici cu pret redus"?, se intreaba ziarul. Doctorul Choughari, libanez si belgian, care si-a facut studiile in fosta Iugoslavie si in Belgia, se considera la fel de competent ca oricare altul. Dar el regreta totusi ca "nu exista un examen pentru cei care vor sa-si exercite meseria in Franta. Multi medici vin din Europa de Est. Acolo, studiile de medicina au o durata mai scurta decat aici". Doctorul Béthune afirma ca "nu se poate reprosa nimic in ceea ce priveste competentele lor".