34.5 C
București
marți, 3 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Transa FMI tine leul pe muchie

Transa FMI tine leul pe muchie

» Intarzierea sau neacordarea urmatoarei transe din imprumutul FMI ar adanci criza economica iar moneda nationala ar fi sub o mare presiune in lipsa interventiilor sustinute ale BNR, se arata in analiza macroeconomica a X-Trade Brokers.

Criza politica in care se afla Romania de cateva saptamani a agravat situatia economica, deja precara, in cel mai nepotrivit moment. "Intarzierea sau neacordarea celei de-a treia transe a imprumutului FMI pur si simplu ar arunca in aer – din pacate, pe termen lung – atat economia Romaniei, cat si moneda nationala", avertizeaza directorul sucursalei XTB din Romania, Victor Safta.
Fara un guvern stabil si fara un buget pe anul viitor, Romania este foarte aproape de ratarea urmatoarei transe a imprumutului de la FMI. "Chiar si in cazul limpezirii apelor pe plan politic, un nou guvern va trebui sa formuleze un buget cu un deficit de doar 5,9%, ceea ce nu credem ca va fi posibil, avand in vedere  cheltuielile estimate pentru urmatorul an", subliniaza analistii XTB. Ei adauga ca intarzierea sau neacordarea celei de-a treia transe a imprumutului ar avea efecte in avalasa: in cazul in care banii de la FMI nu vor fi pusi la dispozitia  Guvernului, acesta va fi nevoit sa se imprumute de la bancile comerciale pentru a-si acoperi cheltuielile; un asemenea imprumut va conduce la o scadere a cantitatii de bani disponibili pe piata, fapt care va determina o crestere a dobanzilor pentru orice fel de imprumut.

Agentiile de rating au fost inca "destul de rabdatoare" cu Romania, dar este foarte probabil ca intarzierea transei FMI sa determine scaderea ratingului de tara, ceea ce va aduce cu sine alte efecte negative, cum sunt, de pilda, scumpirea imprumuturilor contractate pe piete externe, scaderea nivelului investitiilor straine, si asa reduse, etc. "Scumpirea capitalului ar fi lovitura de gratie pentru economia nationala, care oricum este inca foarte afundata in criza", spune Victor Safta. De asemenea, sunt de prevazut cresterea inflatiei si devalorizarea masiva a leului, spun analistii de la X-Trade Brokers. "Daca trece pragul de 4,33, in lipsa interventiilor sustinute ale BNR, cursul EURRON va incerca, cel mai probabil, sa ajunga la 4,5 sau chiar sa treaca de acest prag", se arata in analiza tehnicienilor.

Analiza tehnica
Leul si-a continuat devalorizarea lenta fata de moneda euro, evolutia sa fiind in continuare incadrata in canalul de trend ascendent si apropiindu-se de nivelul de rezistenta dat de maximul de la 4,3345. Indicatorul RSI a generat un semnal de vanzare pe perechea EURRON, dupa ce a iesit din starea de supracumparare, semnal ce a anticipat corect scaderea pe termen scurt. Este interesant de urmarit faptul ca acest indicator a generat semnale corecte si in alte doua momente anterioare. In acest punct, asteptam testarea liniei de trend ascendent in zona 4,2600-4,2700, urmata de atingerea rezistentei de la 4,3345. In cazul depasirii acesteia, nu vom mai avea rezistente date de niveluri anterioare, singurele puncte ce pot fi luate ca reper pentru oprirea aprecierii cotatiei EURRON fiind date de pragurile psihologice de la 4,50 si 5,00.

Material realizat cu sprijinul analistilor XTB

Cele mai citite

SUA: Convoiul democratului Tim Walz, implicat într-un accident

Un accident în care au fost implicate mai multe vehicule din convoiul guvernatorului din Minnesota, Tim Walz, a avut loc luni pe autostrada Interstate...

Cel mai fericit pensionar: A primit 8.000 lei în plus la recalculare

Recalcularea pensiilor a adus o schimbare semnificativă pentru un ieșean, care acum se bucură de cea mai mare pensie din județul Iași. Conform informațiilor publicate...

Rubrica erectorală – Academia Catavencu

Partidul Mișcarea Sexuală din România – Dom președinte, Partidul Mișcarea Sexuală din România vă va susține din toate puterile și… potențele. – Mă bucur să...
Ultima oră
Pe aceeași temă