Guvernul nu reuşeşte să găsească formula legală prin care să aplice echitabil tăierile de salarii şi propune soluţii contradictorii.
Personalul bugetar va fi reîncadrat anul viitor pe aceleaşi posturi, cu salarizare egală însă pornind de la baza din luna octombrie 2010, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş (foto). Oficialul guvernamental susţine, de asemenea, că angajaţii statului vor beneficia de creşteri de până la 43% ale salariilor pe ansamblul următorilor câţiva ani.
„Începând cu 1 ianuarie 2011, tot personalul din sectorul bugetar va fi reîncadrat. În aceste condiţii, creşterile salariale vor exista şi vor fi tratate egal funcţiile pe acelaşi palier din minister. Cu 1 ianuarie 2011, tot personalul din sectorul bugetar va fi reîncadrat pe funcţii, acolo unde există discrepanţe între ministere. În acest fel, cei care au un tip de muncă în ministere diferite vor fi reîncadraţi în acelaşi mod”, spune ministrul Muncii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, legea salarizării unitare va fi discutată luni în Guvern şi apoi trimisă, în aceeaşi zi, parlamentului. Legea ar urma să se aplice încă din 2011 însă, după cum a declarat deputatul Varujan Pambuccian, ea va fi amendată în fiecare an printr-o lege de aplicare.
Legea salarizării se aplică, dar mai târziu
În nota de prezentare a proiectului de lege a salarizării, obţinută de Mediafax, se arată că nu se aplică din 2011 prevederea potrivit căreia salariile de bază, indemnizaţiile lunare de încadrare şi soldele funcţiilor de bază se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzător claselor de salarizare cu valoarea de referinţă a coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei de salarizare 1, rotunjindu-se din leu în leu, în favoarea salariatului. Valoarea de referinţă corespunzătoare coeficientului de ierahizare 1 din grila de salarizare se stabileşte anual prin lege, conform Legii responsabilităţii fiscal bugetare 69/2010, la propunerea Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor. În cadrul noii grile de salarizare a bugetarilor au fost stabilite 110 clase de salarizare, cărora le corespund coeficienţi de ierarhizare la un interval de 1.025.
Ce se întâmplă cu bugetarii:
Salariile bugetarilor ar urma să crească cu 15% în 2011 şi cu până la 43% în următorii ani
Toţi bugetarii vor fi reîncadraţi, anul viitor pe aceleaşi posturi pe care le ocupă în acest moment şi cu acelaşi salariu însă având ca bază nivelul din luna octombrie 2010.
Persoanele cu venituri de sub 1.000 de lei ar putea beneficia de un sprijin financiar suplimentar.
Aproape 50.000 de noi disponibilizări
Până la finele acestui an vor fi disponibilizaţi încă 16.000 de anagajaţi din sectorul bugetar, urmând ca, anul viitor, încă 30.000 de salariaţi să fie trecuţi în şomaj, spune europarlamentarul Theodor Stolojan. „Nu mai am acum această cifră exactă, dar până la sfârşitul anului sunt prevăzuţi să mai fie disponibilizaţi 16.000, după care anul viitor, dacă reţin bine, era vorba de o cifră de încă 30.000. Dar problema este că avem acest surplus de forţă de muncă în sistemul public. Din păcate, s-a angajat fără nici o raţiune, pur şi simplu, ori de câte ori este un ciclu electoral. Din păcate, s-a întâmplat acest lucru şi realitatea este că avem un aparat funcţionăresc şi un personal în sectorul public mult mai numeros decât cel din alte ţări. O analiză a Băncii Mondiale ne arăta că la Ministerul Finanţelor avem un personal mai mare decât au Austria, Germania, Franţa”, a spus Stolojan. El a mai afirmat că, în prezent, România se împrumută mult mai mult decât îi poate permite realitatea economică şi credibilitatea pe care o are pe pieţele financiare internaţionale, plătind deja aproape două miliarde euro dobânzi pentru datorie.
Bani mai puţini pentru profesori
Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor de la nivel local cu salariile şi sporurile în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi diminuate de Guvern prin rectificare bugetară, tăieri de cheltuieli urmând să fie efectuate şi din bugetul de finanţare a ajutorului social. Nu vor fi operate diminuări de cheltuieli în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti. În acelaşi timp, sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor cu ajutorul social şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor fi diminuate cu 5,6 milioane lei, la 725,6 milioane lei. Reducerile de cheltuieli vor fi însă efectuate doar în judeţele Bacău, Botoşani, Dâmboviţa, Gorj, Ialomiţa, Maramureş, Neamţ, Tulcea, Vaslui şi Municipiul Bucureşti.
Salariul minim creşte cu 70 de lei
Surse parlamentare au declarat că premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coaliţiei, variante privind Legea salarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei. Potrivit surselor citate, în varianta prezentată de Boc se arată că în 2011 vor fi creşteri salariale de până la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor. De asemenea, premierul a susţinut că pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie să se găsească o formă de compensare. Surse guvernamentale au declarat că Guvernul analizează în prezent varianta unei majorări pe medie a salariilor în sectorul bugetar de 15%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, şi acordarea unui sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 lei. În privinţa salariului minim, variantele aflate încă în analiza Guvernului se referă la o valoare cuprinsă între 650 lei şi 690 lei, faţă de nivelul actual de 600 lei. Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea pentru proiectul legii salarizării.