21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Topul salariilor pe judeţe

Topul salariilor pe judeţe

Se spune că Moldova şi sudul ţării sunt zonele cele mai sărace din România. Mit sau realitate? Dacă facem o analiză a nivelului salariilor pe care le câştiga românii, lucrurile devin mai complexe şi găsim în topul celor mai mari salarii şi un judeţ din Moldova, iar printre cele în care se câştiga cele mai mici salarii se regăsesc şi câteva din vestul ţării. Fie că ai un job, dar nu eşti mulţumit de salariu, fie că eşti şomer şi-ţi cauţi un loc de muncă, incont.ro îţi spune în ce zone din ţara poţi să câştigi cel mai bine. Rămâne de văzut cât de departe de casă eşti dispus să mergi ca să primeşti mai mulţi bani!
Unde poţi să câştigi cel mai bine? Iată topul salariilor pe judeţe!

După cum era de aşteptat, Capitala conduce detaşat în topul celor mai mari salarii care se plătesc în România. Potrivit ultimei centralizări regionale a Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna martie, salariul mediu net în Bucureşti era de 2.091 de lei. Totodată, pe fondul unei scăderi a salariilor la nivel naţional, din cauza dificultăţilor economice de anul trecut, salariile în Bucureşti au fost printre puţinele care au crescut în ultimul an, în medie cu aproape 200 de lei.

Capitala este urmată de un judeţ din Oltenia, Gorjul, unde câştigul mediu net era în martie de 1.684 de lei, şi aici creşterea veniturilor fiind de peste 200 de lei, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Pe celelalte poziţii în topul celor mai mari salarii medii se află judeţele Sibiu, cu 1.543 de lei, Cluj, cu cu un salariu mediu net de 1.511 lei şi Timiş, cu puţin peste 1.500 de lei.

La polul opus, locuitorii judeţului Călăraşi sunt cel mai prost remuneraţi, salariul mediu net încasat în luna martie fiind de 1.013 lei. Cifrele de la INS indică şi faptul că, în acest judeţ, salariile au scăzut faţă de anul trecut cu aproape 100 de lei.

Salarii medii sub 1.100 de lei mai încasează şi maramuresenii şi brăilenii, în timp ce sătmărenii câştigă patru lei peste această sumă la salariu.

În ceea ce priveşte perspectivele de angajare, situaţia este uşor optimistă, dacă ne gândim că majoritatea judeţelor în care se câştigă cele mai mari salarii pun la dispoziţia şomerilor şi cele mai multe locuri de muncă vacante.

Astfel, potrivit ultimei centralizări a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cele mai multe locuri vacante se regăseau în Hunedoara (752), Cluj (682), Bucureşti (603), Iaşi (474) sau Sibiu (473).

Vezi mai jos topul judeţelor în care se plătesc cele mai mari şi cele mai mici salarii:

JUDEŢ SALARIU MEDIU NET (LEI)
Bucureşti 2.091
Călăraşi 1.013
Gorj 1.684
Maramureş 1.080
Sibiu 1.543
Brăila 1.098
Cluj 1.511
Satu Mare 1.104
Timiş 1.501
Călăraşi 1.013
Iaşi 1.486
Covasna 1.119
Braşov 1.475
Vrancea 1.124
Constanţa 1.455
Sălaj 1.146
Dolj 1.390
Neamţ 1.159
Galaţi 1.335
Bihor 1.160

Cele mai citite

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă