Autoritățile locale cresc, anul următor, impozitul pe locuință cu 25%, în timp ce, pentru clădirile deținute de persoane fizice și utilizate în activități economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete majorarea este de până la 2.500%, potrivit unui studiu, citat de Mediafax.
Impozitele pentru clădirile rezidențiale vor fi anul următor mai mari cu până la 25%, urmând să se situeze anul următor la 0,1% în cele mai multe dintre cele 50 de localități analizate. Astfel, tendința primăriilor a fost să utilizeze, în principiu, aceleași procente de impozitare și în anul 2016, însă impozitele cresc pe seama majorării valorii metrului pătrat de construcție, și după caz, a modului de măsurare a exterior a clădirii, situație aplicabilă pentru toate locuințele din blocuri de persoane, când măsurarea la exterior a construcției ar presupune intrarea în incinta vecinului, notează autorii studiului.
Citește și: Fața ascunsă a noului Cod Fiscal
Cel mai redus nivel al impozitului pentru clădirile rezidențiale se va situa anul următor la 0,8%, în Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița, după ce aceste localități au menținut nivelul din 2015.
Impozite mai mari de 0,1% vor plăti doar locuitorii din Turda – 0,3% (în urcare cu 275%), Tecuci – 0,2% (150%) și Arad – 0,12% (50%). În București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și alte localități, impozitul se va situa la 0,1%, după o majorare, în cele mai multe cazuri, de 25% față de anul trecut.
În localități precum Bucuresti, Iași, Craiova, Brașov, Ploiești, Brăila, Pitești, Baia Mare, Buzău, Piatra Neamț, cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidențiale, reevaluate în ultimii cinci ani, sunt în se situează la 0,2%, în urcare cu 249,32% față de anul anterior. Maximele pe acest segment vor fi consemnate în Râmnicu Vâlcea, Călărași, Turda și Câmpina – toate cu 1,5%, după majorări de 1.869,86%.
Citește și: Bugetul înregistrează un excedent de 6,1 miliarde lei, 0,87% din PIB
Pentru construcțiile cu destinație economică, în foarte puține cazuri, primăriile au aplicat nivelul minim de impozitare, mergând către procentul maxim. În plus, în mai multe cazuri s-a aplicat și o majorare din cea permisă autorităţilor locale, de 50%.
În cazul construcțiilor nereevaluate în ultimii 5 ani sau dobândite anterior unei perioade de 5 ani este impusă o cotă de impozitare de 2% din valoarea statistică a construcției, majorată față de anul curent prin creșterea valorii impozabile a unui metru pătrat de construcție și a modului de măsurare a exteriorului.
Studiul acoperă impozitele pe locuințe pentru un număr de peste 7 milioane de persoane, având ca sursă a datelor ultimul recensământ al populației, calculele matematice putând să suporte modificări în funcție de valoarea de piață a construcției, dacă se efectuează reevaluări, importantă fiind tendința.
În acest sens, se observă că autoritățile locale au păstrat, în general, procentul mediu de impunere de 0,1% pentru clădirile cu destinație locuință, impozitând însă foarte aspru persoanele fizice ce desfășoară activități economice când construcțiile sunt reevaluate/ dobândite în ultimii 5 ani, având o creștere de impozitare de circa 10 ori față de impozitul din anul curent și o creștere de impozit de circa 25 de ori dacă construcțiile nu sunt reevaluate/ dobândite în ultimii 5 ani.