4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016TLV, rezultate bune in context nefavorabil

TLV, rezultate bune in context nefavorabil

Dupa ce am asistat in luna octombrie la o reactie oscilanta a Bursei de pe Wall Street privind rezultatele mixte obtinute dupa noua luni de sectorul bancar american, iata ca miercuri, 28 octombrie, bursa din Romania a facut cunostinta cu prima raportare pozitiva a unei banci din Romania, adica Banca Transilvania (TLV).

Din nefericire, febra scaderilor masive ce au cuprins BVB la mijlocul saptamanii trecute a captat si va capta reactia intens negativa a investitorilor autohtoni, fiind sanse insuficiente ca vestea buna sa treaca observata. Oficialii bancii au comunicat ca in trimestrul III au obtinut rezultate pozitive in activitatea financiara de baza, pe piata de capital, cu titluri de stat, dar si cu operatiuni de baza, tranzactii, depozite, credite.
Activitatea si rezultatele Bancii Transilvania au fost analizate de agentia Fitch, care a mentinut ratingul acesteia la "BB-", cu perspectiva stabila. Inclusiv BNR a apreciat activitatea bancii, bazata pe un profit brut operational de 418 milioane lei (98,82 milioane euro), inainte de provizionare, cu 83% mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului precedent, precum si pe veniturile totale, care au sporit cu 27%, la 3,71 miliarde lei (877 milioane euro).

De asemenea, activele totale ale Bancii Transilvania au sporit cu 7% de la inceputul anului, pana la 18,25 miliarde lei, insa cheltuielile totale s-au majorat mult mai puternic, cu 48%, de la 2,45 miliarde lei la 3,63 miliarde lei (858 milioane euro), datorita provizioanelor mai mari.
La sfarsitul lunii septembrie, raportul credite-depozite era de 0,84, ceea ce, potrivit bancii, arata o lichiditate foarte buna, precum si o pozitie puternica in ceea ce priveste resursele atrase din piata interna, resurse care au crescut cu 15% in 2009.
Daca in anul 2008 bancile din Romania (mai mult cele straine) au castigat circa 1,4 miliarde euro profit, in acest an este prognozata o diminuare, din cauza provizioanelor create pentru acoperirea cresterii proportiei creditelor neperformante, caz in care situatia financiara din ultimul trimestru al anului si, probabil, pe primul trimestru din anul urmator are toate sansele sa fie usor diminuata, in ciuda parerilor oficialilor.

Avand in vedere faptul ca rezultatele sectorului bancar din Romania au fost si au ramas in atentia investitorilor straini, mai ales in ultimii doi ani (banca germana Deutsche Bank doreste sa intre anul viitor pe piata interna), putem sa ne gandim ca aceasta actiune merita sa fie in atentia investitorilor cel putin pe termen mediu.
Un eventual punct de intrare la actiunea TLV, daca nu am facut acest pas la timp, s-ar putea ivi in viitorul apropiat si putem estima acest lucru pe un grafic zilnic, mai ales ca trendul intermediar UP, inceput din martie 2009, a fost spart in zona de conflict de la 1,7 lei.
Pe un fond accentuat descendent al burselor straine din acest an, pretul actiunii TLV poate testa succesiv pragurile de suport din zonele 1,62 si 1,53. Acest trend poate continua si la inceputul anului viitor cu testarea unui veritabil prag de suport mai accentuat in zona 1,2300, care se poate constitui si intr-un punct de intoarcere, adica intr-un punct de intrare SOLID.

Cele mai citite

Dan Șucu, omul momentului în Italia! „Un model de afaceri și un pariu pentru stabilitatea Genoei”

Primul investitor român la un club din Serie A impresionează presa italiană prin povestea sa de succes și viziunea pentru viitorul Genoei. Dan Șucu, cunoscut...

Motivele pentru care formarea guvernului s-a împotmolit. Nimeni nu a vrut Ministerul Finanțelor

Tensiunile dintre liderii partidelor proeuropene au crescut progresiv. Disputele au fost aparent pentru programul de guvernare, totul culminând cu opt condiții puse de USR,...

George Simion propune un guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, joi, că propune formarea unui guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu, menţionând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă