-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Timpul de munca

Timpul de munca

Contractul colectiv de munca unic la nivel national, pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial nr. 2895/2006, stabileste ca durata normala a timpului de munca  este de 8 ore pe zi sau 40 ore pe saptamana.
Contractul mentioneaza ca, prin negocieri la nivel de unitate, se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fie de 40 de ore pe saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte.
Repartizarea orelor de munca se poate face si inegal, in functie de unitatea sau munca prestata, insa cu conditia respectarii duratei normale de 40 ore/saptamana. Daca se stabileste o repartizare inegala, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore.
La locurile de munca unde datorita specificului activitatii nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de organizare, in tura, tura continua, turnus, program fractionat; stabilite prin contractul colectiv la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore saptamanal, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata poate fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 ore pe saptamana, care include si orele saptamanale, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 ore pe saptamana.
Cand munca  se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 ore pe  saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculate pentru maximum 3 saptamani sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 ore pe saptamana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă